O konstrukci a modelaci (V.) - A co děti nebo muži?

Tento článek je součástí seriálu O konstrukci a modelaci, který vychází koncem léta 2022 na našem blogu. Můžeš jej znát i v jeho lehce odlišné verzi ze svého emailu - jako Občasník o konstrukci a modelaci.

Doposud v rámci seriálu vyšlo:

  1. O konstrukci a modelaci (I.) - Základní střihy a modelování
  2. O konstrukci a modelaci (II.) - Chytré pravítko v otázkách a odpovědích
  3. O konstrukci a modelaci (III.) - Sukně, sukně a zase sukně
  4. O konstrukci a modelaci (IV.) - Tričko, to je úplný základ!
  5. O konstrukci a modelaci (V.) - A co děti nebo muži? (Právě čteš)

Chytré pravítko je nástroj, pomocí kterého se naučíš konstruovat základní střihy na míru a to bez vzorečků a počítání. Pokud jsi o něm ještě nikdy neslyšela, zvaž, jestli si nejdřív nenastudovat náš další článek.

Chytré pravítko®, to není metoda, která se točí kolem jen kolem žen. Dneska se zaměříme na to, jak ti pomůže, když potřebuješ něco na míru pro chlapa i dítě. A začneme rovnou od té droboty.

Nebaví tě lepit dětské střihy? Radši si je narýsuj!

Já to tak dělám! A není to žádná dřina.

(Tentokrát ti budu psát osobněji, pro kapitolu našeho seriálu, která se z části věnuje dětským konstrukcím, využiji přímo své zkušenosti. Pozn. pro kontext - tyto řádky píše Jana Schlegelová, parťačka Lenky Kovářové na cestě za hravým šitím.)

konstrukce-detskeho-obleceni (2)

Šiju ráda, šití je můj koníček, pro který jsem vzplála v podstatě náhodou, když jsem si chtěla nechat v galanterii obšít závěsy. Nicméně, co se týče mého zázemí v konstrukci střihů, to nebylo žádné. Studovala jsem informatiku, před mateřskou pracovala jako programátorka. Takže uznej, k rýsování vlastních střihů to byla docela štreka. Přesto - na zimu 2021/2022 jsem synovi navrhla, narýsovala a ušila ty nej softshellky vůbec. A to říkám navzdory tomu, že obecně platím za skromné děvče. :-) Na následujících řádcích ti chci vyprávět příběh těch vymazlených kalhot (pozn. - mám na mysli ty tyrkysové s neonovými prvky) - a něco málo z toho, co jsem se naučila na cestě k nim.

(Tuhle formu volím proto, že o Chytrém pravítku® už jsme si vážně řekli v našem seriálu skoro všechno. Faktů moc nezbývá, zkusme to jinak...)

Vraťme se na začátek! Jak moje šití vlastně začalo? Od prvního šicího stroje bylo k obšívání svých dětí jen kousek. I já jsem nejdříve skupovala dětské střihy a hltala video návody, rady a triky. Byla jsem i hrdou účastnicí "konkurenční" školy šití, to všechno ještě v době, než jsem poznala Lenku. A ano - bavilo mě to, úměrně mě to posouvalo. Ale...

Nenáviděla jsem lepení střihů. Odjakživa... A to tak, že hodně! :-)

A pořád jsem si nebyla jistá v kramflecích! Pokud bylo třeba střih někde upravit, nevěděla jsem jak. Ne každé dítě je stejné, ani ti moje dva kluci se nenapsali přes kopírák. Takže co sedí jednomu, nemusí vyhovovat druhému. A ne - autor střihu skutečně (!) nemůže za to, že jedno dítě má bříško a zadeček a druhé - byť třeba i stejně vysoké, je nemá. 

A co si budeme povídat, z úskalí mnoha dětských podob pak plyne, že ty univerzální dětské střihy bývají trochu "beztvaré". Aby pojmuly co nejvíc zadečků, bříšek a faldíků, ztrácí šmrnc. Jsou sice co možná nejvíc univerzální, ale...

Co s tím? Mně pomohlo setkání s Lenkou!

A tobě pomůže setkání s Chytrým pravítkem®. Nemusíš nutně jezdit za Lenkou Kovářovou, která za ním stojí, do Liberce. I když tě v našem ateliéru v centru města určitě rády potkáme, věz, že veškerá výuka k pravítku probíhá online v naší online akademii. Tam získáš přístup společně se sadou - a to doživotně 24/7. Celou sadu Chytré pravítko® můžeš tak de facto pojmout jako online kurz konstrukce střihu! Navíc, my se od tebe v okamžiku koupě neodstřihneme. Právě naopak! S pravítkem si "kupuješ" i naší (popravdě - převážně Lenky!) trvalou online podporou, a to jak v naší skupině na facebooku, tak i v jiných kanálech.

Metoda Chytrého pravítka® v mém případě vyřešila všechno, co mě na kupovaných dětských střizích štvalo! A zatočila i s tím lepením!

Místo lepení střihu totiž rýsuješ. Dle podrobného video návodu, krok po kroku. A nenech se zmást. Nebudeš nad tím trávit hodiny! Než se rozkoukáš, máš základní střih na kalhoty hotový. Já ty vymakaný softshellky zvládla od první čáry do posledního stehu za jeden víkend. A to jsem nezanedbala rodinu, nebyly jsme o hladu a kluk nám ten víkend na procházce ukazoval, kde se o své vůbec první hodině tělocviku v sokolovně ztratil. :-)

(Nicméně - to je zase úplně jiný příběh...)

I tu platí, s každou konstrukcí budeš o kus rychlejší. Ani ty kalhoty nejsou složité, nezapomeň, že s pravítkem tě nečekají žádné výpočty. A co teprve když jde o dětské tričko. To je opravdu "brnkačka"! Stačí si to vyzkoušet. Na rozdíly v konstrukci dětského a dospěláckého trička z úpletu Lenka upozorňuje jak ve videu, tak i v pracovním sešitu. A základní kurz, jak na konstrukci střihu trička bez počítání je zdarma. Stačí vyplnit tento fialový formulář, postupovat podle instrukcí a za pár okamžiků už můžeš sama koukat, jak se s pravítkem v reálu pracuje.

 

Na metodě Chytrého pravítka® je vůbec nejkrásnější, že díky ní zjistíš, jak střihy fungují, jak se s přibývajícími centimetry v jednotlivých bodech proměňují. Přitom se vyhneš výpočtům a zákoutím, kde lze v klasické konstrukci snadno nasekat chyby. S každým dalším projektem už nezačínáš od nuly. Znalosti se kupí!

Střihy na dětské oblečení jsou navíc docela tolerantní. Sama se už většinou snažím dělat kalhoty pro syna volné, aby se mu dobře nosily, případně se daly podvléknout.

(Jo, jedny softshellky na tělo jsem mu taky udělala - ještě rok předtím, pružné a krásné. Teď myslím ty zelené na přiložených fotografiích. Nicméně popravdě, praktické moc nebyly. Právě kvůli tomu podvlékání. Navíc když si je měl školka-kluk, navíc trochu dispraktik, sám obléknout, bylo to "trochu" o nervy. :-D Ale "chybami" se člověk učí a i taková poučení k tomu patří.)

konstrukce-detskeho-obleceni

Pokud pracuješ s dostatečnými volnostními přídavky, na dětském oblečení se nějaký ten centimetr ztratí. Učit se na dětech je tak příjemná příležitost, jak se v konstrukcích zdokonalit a přitom si už od počátku užívat svých výsledků. 

Pomocí Chytrého pravítka® narýsuješ střihy pro děti cca od 120 centimetrů výšky. Na proporce miminek pravítko dělané není, ale s oblečením na neposedné malé tvory v domácnosti si poradit dokážeš. Zvládneš kalhoty, trička, sukně a šaty pro malé princezny, legíny. De facto všechno co pro dospěláky. Vlastní rukou, přímo na míru.

Volné a konstruované na míru neznamená beztvaré!

Navíc, když jsme u těch kalhot na mého kluka, přidám ještě jeden poznatek. Uděláš-li sed kalhot dítěti na míru, bude to vždycky vypadat dobře! A to i když chceš kalhoty volnější, dítě nebude vypadat jak zabalené v pytli. Právě to se mnohdy u těch univerzálních dětských střihů dělo, obzvlášť u dětí, které jsou od přírody hubené.

Vždycky výsledkem budou kalhoty na ten jeden jediný konkrétní zadeček. Ať už žádný nebo naducaný, vždycky akorát! 

To zní dobře! Má to nějaká úskalí?

Nebudu ti nic nalhávat, možná si tím trochu zavaříš! Sourozenec takové kalhoty totiž dost možná nepodědí (u nás se to děje pravidelně). S tím se už musíš srovnat, pokud máš proporčně rozdílné děti. Nicméně - pohled na povedený kousek dělaný přímo na toho malého člověka, kousek oblečení, který mu padne a on v tom vypadá fakt dobře - ten ti tohle drobné trápení pomůže nést s grácií. Při hledání tak padnoucího oblečení bys obchodě rozhodně tak úspěšná nebyla. Ani v sortimentu hotových střihů kohokoli! Právě to je kouzlo konstrukce střihů na míru, které si díky pravítku můžeš užívat bez jakýchkoli výpočtů.

A pak je tu ještě jedna věc, co tě možná trápí. Že děcko tak vymakané oblečení nedocení...

Říkáš si: "Vždyť v tom skočí do první louže, sedne si do trávy, dost možná v nich bude i ze stráně válet sudy! Není to trochu zbytečná práce? Nemělo by nám matkám jít hlavně o to, mít rychle hotovo a neztrácet čas s vlastními návrhy a kdejakými vymazlenými modelacemi?"

Jestli si myslíš, že můj (v té době sedmiletý kluk) byl nějakou výjimkou a cenil si těch vymakaných kalhot víc než druhých, které měly všehovšudy čtyři švy a hotové byly za dvě hodiny, jsi na omylu!

Ale víš co? Co na tom záleží!

Jako jsem se učila šít podle dětských střihů a byla to pro mě výzva, dětské konstrukce jsou jen dalším schůdkem na té cestě. Já šiju proto, že mě to baví, je to můj koníček. A tu tvorbu samotnou je třeba si užívat. Někdy ubrat plyn, zamyslet se a nespěchat. Prostě se to učit a užít si to. 

Zkušenosti nabrané na malém oblečení můžeš využít ve složitějších nápadech pro sebe. Ty dětské softshellky jsou vlastně tak trochu jen "vedlejší produkt". Takhle se na to dívej a zklamání tě nečeká! Všechno kolem pravítka je velká škola. Jistě - není nutně pro každého! Pravítko ti pomáhá, ale nepřebírá nad tebou kontrolu. :-) Nepřemýšlí za tebe! Vede tě ale jemně za ruku a lehkou a hravou formou tě dovede k pochopení, jak svět konstrukce střihu funguje. A to bez znalostí vzorců nebo vůbec nějakého počátečního povědomí o střihotvorbě obecně. Vážně - na začátku nemusíš vědět o konstrukcích vůbec nic. Stejně jako já... 

kup-si-chytre-pravitko-nebo-ziskej-demo

I dětské základní střihy můžeš modelovat!

Pomocí pravítka vždycky narýsuješ základní střih k daným rozměrům, na tobě je, jak si daný kousek vyšperkuješ už podle svého. Dovednosti, které získáš v  jedenácti kurzech modelací, které jsou součástí celé sady, tě posunou dopředu. Nedostaneš od nás sice hotový střih přesně na ty moje vymazlené tyrkysové kalhoty, ale uděláš si vlastní návrh na nějaké svoje. Třeba podobné, nebo nějaké úplně jiné podle tvého vkusu! Naučíš se to, stejně jako jsem se to naučila já. 

Na sportovních softshellových kalhotech pro děti se ti může hodit třeba kurz modelace na riflovou sukni, kde se dozvíš, jak záševky v základním střihu na kalhoty (nebo sukni) přetvořit na sedlo. Chytré pravítko® je skvělý nástroj, pokud se nebojíš být kreativní a vytvářet i dětem návrhy na originální oblečení. Vypouklá kolena, sedla, kapsy - to všechno může mít mnoho podob. Záleží jen na tom, co si dokážeš sama představit.

Při studiu, na kterém tě budeme rády provázet, získáš znalosti, které tvůj koníček posunou úplně jinam. Takhle se na to dívej, právě to know-how o konstrukci střihů a práci s nimi, to je to, co kupuješ především! Nikoli primárně ta pravítka samotná. Pravítka ti pomohou projít "naučnou stezkou" bez zbytečných chyb a ušetří ti hodně času, ale to primární bohatství - otevřená brána k vlastní střihotvorbě - ta tkví v poznání, jak konstrukce a modelace fungují. 

A jak je to s těmi pány?

V základní sadě Chytré pravítko® získáš přístup i k několika online kurzům, které tě provedou podrobně konstrukci dílů do pánského šatníku. Konkrétně se jedná o kurzy konstrukce trička, košile i pánských kalhot. Ke všem těmto zmiňovaným kurzům se váží podrobná videa, ve kterých tě Lenka povede krok po kroku.

A protože i šikovné pány mezi sebou máme, rády bychom ti v následující koláži předvedly tvoření Jirky M. Jirka zvládá nejenom trička, ale v malíku už má i kalhoty a košile!

jirka-konstrukce-panskeho-obleceni

A protože Jirka je zároveň jedním z prvních majitelů Chytrého pravítka® a byl i jedním z účastníků našeho vůbec prvního kurzu s Chytrým pravítkem®, můžeš si přečíst i jeho dojmy z celé sady.

quote"Milé švadlenky, Chytré pravítko® je opravdu chytré :-), po dlouhých letech zápasení s kupovanými střihy mám konečně pomůcku, se kterou je příprava střihu a jeho modelace o hodně jednodušší a to na jakoukoliv postavu. Pár let už šiju (amatérsky), ale vyladit střih byl můj velký problém, protože málo kdo v mém okolí má konfekční postavu. Díky Chytrému pravítku® jsem schopen vytvořit během pár minut základní střih na každého. Modelace je už pak hračka. Z konstrukcí střihu toho nepotřebuji moc znát, protože většinu práce udělá pravítko za mě. Zkoušel jsem kalhoty dámské i pánské na ne zrovna konfekční míry a oboje dopadly skvěle. Takže si kupte pravítko, hodně papíru a začněte trénovat. Střih na kalhoty mi trvá kolem půl hodiny. Takže Lence velký dík."

- Jirka M.

Co když ale nechci rýsovat?

Nemusíš! I tady platí, máš-li konfekční postavu, nebo ti nevadí si nejdřív se základním střihem trochu vyhrát a vyladit si ho, můžeš využít základních střihů na pánské oblečení v našem eshopu. Stejně tak i připomínáme, že taktéž online kurzy modelací ze základních střihů jsou dostupné i zvlášť. Povídali jsme si o tom ostatně dopodrobna v prvním díle našeho seriálu.

A to ještě pořád není všechno!

Svojí sadu Chytré pravítko® si můžeš i rozšířit! A to nadstavbovým kurzem Jak na konstrukci pánské bundy! V tomhle kurzu se dozvíš, jak pomocí pravítka narýsovat střih na jednoduchou pánskou bundu s jednoduchým (nebo dvoudílným) rukávem a také to, jak jí můžeš ozvláštnit klopou. Tento nadstavbový online kurz se skládá z téměř hodinového videa, kde tě Lenka provede konstrukcí krok po kroku, stejně tak i z přiloženého e-booku v PDF, který oceníš ve chvíli, kdy už budeš v konstrukci více zběhlá. Tenhle e-book totiž klasicky obsahuje stručný postup konstrukce, společně s konstrukčním nákresem. A právně v něm najdeš navíc ještě jako bonus onu zmiňovanou konstrukci klopy.