O konstrukci a modelaci (III.) - Sukně, sukně a zase sukně

Tento článek je součástí seriálu O konstrukci a modelaci, který vychází koncem léta 2022 na našem blogu. Můžeš jej znát i v jeho lehce odlišné verzi ze svého emailu - jako Občasník o konstrukci a modelaci.

Doposud v rámci seriálu vyšlo:

  1. O konstrukci a modelaci (I.) - Základní střihy a modelování
  2. O konstrukci a modelaci (II.) - Chytré pravítko v otázkách a odpovědích
  3. O konstrukci a modelaci (III.) - Sukně, sukně a zase sukně (právě čteš)
  4. O konstrukci a modelaci (IV.) - Tričko, to je úplný základ!
  5. O konstrukci a modelaci (V.) - A co děti nebo muži?

Chytré pravítko je nástroj, pomocí kterého se naučíš konstruovat základní střihy na míru a to bez vzorečků a počítání. Pokud jsi o něm ještě nikdy neslyšela, zvaž, jestli si nejdřív nenastudovat náš další článek.

Dnes se budeme v našem seriálu věnovat hlavně ženám. (Muže a děti si necháme na díl příští.) V našem hledáčku budou sukně - a to ve všech podobách. Klasické, dílové, kolové i půlkolové.

Jak je to s konstrukcemi střihů právě na tyhle kousky, které patří do čistě ženské části šatníku? Nakousneme částečně i problematiku konstrukce střihů na šaty. Samozřejmě - stranou nezůstane ani naše Chytré pravítko!

(Tápeš ještě trochu v tom, co to Chytré pravítko je a jak ti může pomoci? Podívej se do našeho obsáhlého článku na blogu, nebo si pročti úvodní sešit. Na škodu určitě nebude ani nastudování předchozích dílů našeho seriálu, na které najdeš odkazy v úvodu tohoto textu).

klasicka-sukneKlasická sukně je úplný základ!

Klasická sukně by neměla chybět v šatníku žádné ženy, která tu a tam potřebuje vypadat elegantně! Kopíruje siluetu ženské postavy, má dva záševky na zadním díle a jeden na předním díle (de facto čtyři, resp. dva, uvažujeme-li o střihových dílech v rozložené podobě). Zapínání se u takové sukně řeší například skrytým zipem na zadním díle.

Když se na takovou sukni použije ten správný materiál, dá se nosit skutečně celoročně. A vypadat může i neskutečně elegantně. 

Stejně jako v případě konstrukcí trupového oblečení je dobré začít od píky - od trička, i v případě oděvů na spodní polovinu těla je dobré začít od těch jednodušších konstrukcí. A tou právě základní střih na sukni je. Uvidíš sama - podle Chytrého pravítka jej zmákneš levou zadní! Nečeká tě žádné počítání, všechny důležité míry (a dokonce i záševky) jsou na pravítku vyznačeny.

Na tobě je jediná (nicméně velká!) zodpovědnost. Správně se změřit. Tuhle část opravdu nepodceňuj, pokud totiž konstruuješ podle ledabyle odebraných měr, snadno se ti stane, že vytvoříš základní střih na úplně někoho jiného! A to nechceš! Ideální je přizvat si k měření parťáka, který ti pomůže.

chp_uvodni_sesit(Jak se správně změřit, jaké míry jsou důležité - to všechno se dozvíš v úvodním sešitu k Chytrému pravítku.)

Postup konstrukce klasické sukně pomocí Chytrého pravítka máme také zachycený na zrychleném videu - můžeš si podle něj udělat lepší představu, jak se s pravítkem pracuje. Pro jistotu zdůrazňujeme, že video je zrychlené! Postup konstrukce, podle kterého se budeš učit v naší online akademii, je zachycen samozřejmě v klasickém běhu času i s doprovodným komentářem.  



Pokud se ti do konstrukce sukně na míru zatím nechce pouštět a poradíš si případně s úpravami základního střihu, mohla by tě oslovit nabídka eshopu Šijeme hravě, kde najdeš právě i hotový základní střih na sukni zpracovaný v konfekčních velikostech. Problematice konfekčních základních střihů jsme se dopodrobna věnovali v prvním dílu našeho seriálu.

Základním střihem na sukni to samozřejmě nekončí!

Nezapomeň i na jedenáct online kurzů modelací ze základních střihů, které jsou součástí sady Chytré pravítko! Právě v nich se učíš se základními střihy dále pracovat, a to za pomoci podrobných videí, kde ti Lenka všechny postupy vysvětluje krok po kroku.

Sukně se přímo týká online kurz, jak ze střihu na klasickou sukni vytvořit střih na sukni riflovou se zipem na předním díle. Naučíš se vytvořit si střih na kapsy, stejně tak i na riflové sedlo na zadním díle.

Postupy, které si v tomto kurzu osvojíš, jsou univerzální. Spolehni se, že tenhle kurz může být tvým průvodcem i u kalhot. Transformace záševků na zadním díle do riflového sedla je totiž určitě přenositelná i tam! Pokud máš svůj základní střih hotový (třeba ten z eshopu Šijeme hravě) a do sady Chytré pravítko se ti zatím nechce investovat, můžeš si tento online kurz objednat zvlášť.

Dílové sukně

Další výukový kurz, který je volně k dispozici každé majitelce (majiteli) Chytrého pravítka, je ten s návody, jak konstruovat dílové sukně. I tenhle kurz obsahuje podrobné video, které ti s konstrukcí pomůže. Na pravítku a v sešitě opět najdeš všechny body a tabulky vypočítané, orientuješ se opět jen podle svých tělesných měr. Takže kalkulačku nechej v šuplíku!

Navíc - právě z dílových sukní se konstruují sukně zvonečkové nebo tulipánové! Patří ty mezi tvé favority? Pak věř, že ani postup, jak si střih na dílovky náležitě upravit, si Lenka nenechala pro sebe!

kup-si-chytre-pravitko-nebo-ziskej-demo

V hlavní roli malé chytré pravítko!

male-chytre-pravitkoPod Chytrým pravítkem si asi nejspíš představíš primárně to pravítko velké obdélníkové. Není ale náhoda, že produkt v eshopu se nejmenuje jen Chytré pravítko, nýbrž Sada Chytré pravítko! Mimo velkého pravítka a křivítka, které používáš na vykreslování křivek, v něm totiž najdeš i malé chytré pravítko, které slouží pro konstrukci kolových a půlkolových sukní. I na kolovky a půlkolovky tak můžeš nechat kalkulačku v šuplíku!

chytre-pravitko-unboxing(To mi připomíná, viděla jsi už skvělé unboxing video k sadě Chytré pravítko, které natočila Lucka "Hanylou" Hrůzová?) 

Jak malé pravítko funguje? Hlavní je změřit, jak širokou sukni v pase potřebuješ, takhle hodnota může vycházet buď z tvé obvodové míry, nebo ze střihu, na který se chystáš kolovou či půlkolovou sukni napojit. Pak vybereš na malém pravítku příslušný bod na správné stupnici a obkroužíš kružnici. Pravítko si v centru kružnice přidržuješ špedlíčkem a podložkou (obojí ti pošleme společně s pravítky). Pozor! Stupnice je na pravítku dvojí - jedna určené pro kolové sukně a druhá pro ty půlkolové. 

V akci malé chytré pravítko můžeš vidět také v našem videu, kde Lenka konstruovala střih na motýlí šaty. (Čas 17:40 a dál...)

Malé chytré pravítko si můžeš zakoupit i úplně samostatně. 

obalka-sadyKdyž šaty hrají prim...

Pokud si hraješ s myšlenkou konstruování vlastních střihů, ale na velkou sadu se zatím necítíš, mohl by tě oslovit její menší sourozenec. Ten je vhodný především pro ty, co touží vytvářet své kreativní modely šatů, nicméně konstrukce samotné chtějí zatím spíše omezit na minimum.

O čem je řeč? No přeci o krásné a úhledně balené kreativní sadě pro konstrukci kolových a půlkolových šatů! V ní najdeš nejen malé chytré pravítko, ale i tištěné střihy se šesticí různých živůtků. Šaty si tak můžeš navrhnout sama podle svého vkusu. Na živůtek můžeš využít hotový střih, který tak nemusíš umět konstruovat a sukni si uděláš malým chytrým pravítkem na míru tvému modelu. A to už je hračka!

Celá sada je určitě vhodná i jako dárek. Ocení jí jistě každá kreativní duše, které není šití cizí. Samozřejmostí je, že od nás obdržíš přístup 24/7 k výukovému videu, který tě provede konstrukcí kolových a půlkolových sukní!

V případě, že se rozhodneš pro tohoto sourozence - sadu pro konstrukci kolových a půlkolových šatů - budeš mít tento kurz přístupný přes QR kód na průvodním listu ke kreativní sadě. Pokud u tebe zvítězí velká sada s kompletní sadou pravítek, budeš mít stejný kurz k dispozici v naší online akademii Šijeme hravě - společně s další výukou všech konstrukcí a modelací.

(V příštím dílu našeho seriálu se budeme věnovat konstrukcím na dětské a pánské oblečení. Pokud si chceš tento seriál o konstrukci a modelaci uchovat i v jeho emailové podobě, jednou z cest je žádost o vstup k demo kurzu Jak na konstrukci trička bez počítání. Tento kurz je úplně zdarma! Po vyplnění fialového formuláře níže obdržíš mimo jména a hesla ke zmiňovanému výukovému materiálu i tento seriál formou emailového občasníku - a to během následujícího měsíce po registraci. Navíc se přesvědčíš na vlastní oči, jak jednoduše se z Chytrým pravítkem pracuje - a to za to určitě stojí.)