O konstrukci a modelaci (II.) - Chytré pravítko v otázkách a odpovědích (+ zkušenosti zákaznic)

Tento článek je součástí seriálu O konstrukci a modelaci, který vychází koncem léta 2022 na našem blogu. Můžeš jej znát i v jeho lehce odlišné verzi ze svého emailu - jako Občasník o konstrukci a modelaci.

Doposud v rámci seriálu vyšlo:

  1. O konstrukci a modelaci (I.) - Základní střihy a modelování
  2. O konstrukci a modelaci (II.) - Chytré pravítko v otázkách a odpovědích (právě čteš)
  3. O konstrukci a modelaci (III.) - Sukně, sukně a zase sukně
  4. O konstrukci a modelaci (IV.) - Tričko, to je úplný základ!
  5. O konstrukci a modelaci (V.) - A co děti nebo muži?

Chytré pravítko je nástroj, pomocí kterého se naučíš konstruovat základní střihy na míru a to bez vzorečků a počítání. Pokud jsi o něm ještě nikdy neslyšela, zvaž, jestli si nejdřív nenastudovat náš další článek.

Jak se mohu přesvědčit, že Chytré pravítko® opravdu funguje?

Pravda, my ti to můžeme opakovat stále dokola. Ale určitě bude lepší, když tentokrát necháme mluvit naše zákaznice. 

quote"Pravítka jsou velmi kvalitní, návod blbuvzdorný, velice přehledný. Zkusmo jsem udělala střih na vypasovanou halenku a ušila ze zkušební látky a sedí bez zkoušení jako zadek na hrnci. Takže za mně super. Cenu naprosto respektuji, platí se hlavně nápad a celý tento projekt určitě zabral dost času a energie."

— Jana B.

"Dobrý den, tento model (jarní, letní, podzimní kabátek - viz koláž, příspěvek FloVer) jsem si vymodelavala ze základního střihu zkonstruovaného pomocí Chytrého pravítka, zvládala jsem 'normální konstrukci dle výpočtů' , nicméně je tam opravdu hodně pasáží, kde se dají nadělat chyby. (Mám dvě děti za zadkem, takže chyb bylo více než jsem chtěla). Opravdu moc doporučuji!!! A děkuji za neskutečné zjednodušení mé práce."

— Veronika F.

"Vytvořený střih mi sedí!!! To není možné. Ale ta videa jsou skvěle udělaná."

— Hanka R.

quote"Triko sedí na těle jak prdýlka na nočníku, jsem nadšená."

— Johana Š.

"Myslím, že investice do Chytrého pravítka byla moje nejlepší za 66 let."

— Marie F.

Nás to moc těší. Celý ten projekt se totiž nezrodil přes noc. Jsou za ním měsíce příprav a tvrdé práce a jsme mimořádně hrdé na to, že zatím jsme skutečně nezaznamenali snad jedinou negativní recenzi. Přečíst si zkušenosti našich zákaznic a podívat se na jejich tvoření můžeš nejen na přiložené koláži, ale především v naší skupině Chytré pravítko - revoluční metoda konstrukce střihu na facebooku! Nebo se podívej na hodnocení Chytrého pravítka přímo v eshopu. Právě z těchto míst jsme čerpali zmíněné autentické recenze. 

ecomail-nejsirsi-obdelnik (1)

(Pokud ještě tápeš v tom, co Chytré pravítko® všechno dokáže, podívej se třeba do úvodního sešitu! Nebo si přečti náš obsáhlý článek na blogu.)

Lze podle Chytrého pravítka® vytvořit střih i na větší velikosti? A co na velmi atypické postavy?

Určitě ANO! Metoda Chytrého pravítka je na to právě velmi vhodná! Je založena na konstrukci střihů na míru, kdy se základní střih konstruuje pomocí tělesných rozměrů, které získáš s metrem v ruce přímo na postavě. Konfekce, nekonfekce! I pokud máš netabulkovou postavu, Chytré pravítko ti nebude limitem.

Pravítko je přesně pro tebe, pokud tvé tělesné míry spadají do následujících intervalů. Věříme, že ty jsou dostatečně široké:

Obvod hrudi: 65 - 150 cm
Obvod pasu: 50 - 150 cm
Obvod boků: 50 - 150 cm
Výška postavy: 120 - 210 cm
Obvod (půl)kolové sukně v pase: 40 - 135 cm

 

Čím se liší Chytré pravítko® od Zlatého střihu?

Tohle srovnání je úplný evergreen... Vážně...

Někdo obě metody dokonce volně zaměňuje. Což je ale rozhodně úplně špatně!!

(Skutečně se nechceme nikoho dotknout, věř, že toto srovnání podstupujeme velmi nerady, protože obě metody jsou zkrátka úplně odlišné a nechť si každý spočítá, jaká mu dá víc, nicméně - protože se nám to srovnání stále vrací, je třeba tyto nesrovnalosti řešit!)

Takže - jak to tedy je?

chp-bannerMetoda Chytrého pravítka tě učí konstrukci základních střihů! Ty pak upravuješ pomocí modelací tak, aby odpovídaly tvým představám. Ke konstrukci se využívají tvé konkrétní míry. My tě neučíme, jak zvětšit hotový model podle dvou (?) měr, jak je tomu ve stručnosti u Zlatého střihu. Součástí sady Chytré pravítko je online výuka všech konstrukcí a modelací. Pochopíš-li, jak se základním střihem pracovat, otevřou se ti dveře do nového světa. Nebudeš nikdy omezena konkrétním modelem, jak je tomu u Zlatého střihu.

Základní střih nejmenuje základní jen z rozmaru. :-) Ostatně - více jsme si o tom řekli už v minulém díle. Začali jsme citací z recenzí prvních zákaznic, pokračujme i jednou recenzí na toto téma.

quote"Původní záměr byl koupě Zlatého střihu, ale měla jsem možnost si ho vyzkoušet a vadí mi omezení v tom, že můžete pracovat jenom s modelem, který je v návrhu. Základní střih jsem v něm nenašla. Zkusmo jsem si udělala nejbližší vhodnou vypasovanou halenku a též ušila ze zkušební látky pro srovnání a neseděla tak dobře, jako nakreslená s CHP. Takže za mně naprostá spokojenost."

— Jana B.

kup-si-chytre-pravitko-nebo-ziskej-demo

Netvrdíme, že zrovna tobě Zlatý střih nemůže vyhovovat! Zjevně vyhovuje nejedné švadlence a to my rozporovat nechceme. Nicméně...

Dvě míry pro konstrukci střihu na míru každé postavě nestačí!

chp_uvodni_sesitAspekt měření metoda Chytrého pravítka rozhodně nepodceňuje. Téhle otázce je věnována celá kapitola v úvodním sešitu. Chceš-li skutečně konstruovat na míru, zkratku s ošizeným měřením nevol!  

Jak Chytré pravítko® zrychlí mou práci? 

Co ale "ošidit" díky pravítku můžeš, je právě ta matematika za konstrukcemi. Právě tam se schovává ta největší úspora tvého času.

Na pravítku najdeš všechny důležité vzorečky vypočítané. A že těch vzorečků v konstrukcích není málo!

Zapomeň na starosti, který vzoreček kdy použít. Kam co dosadit... Tohle není o tom, že ošidíš něco nezbytného! Díky naší zkratce se ale vyhneš zákoutím, kde lze nasekat chyby. Konstrukci střihu díky pravítku pochopíš ve svém principu a to i bez znalosti a drčení se vzorců!

Co si pod tím můžeš reálně představit? Jak práce z Chytrým pravítkem reálně vypadá? V hrubém zjednodušení: Vždycky je třeba pravítko správně přiložit, najít ten správný bod na správné stupnici, vyznačit si ho a pokračovat dál. Kalkulačku rozhodně nech v šuplíku! (Mozek ale nechej v pozoru, aktivní přemýšlení nikdy není na škodu!) Nejdřív budeš určitě postupovat podle videí, krok po kroku s vysvětlením, které ti ve videích Lenka dává. Ale až získáš trochu cviku, bude ti k ruce stačit tištěný pracovní sešit (ten je samozřejmě součástí sady!). Tvoje práce se tak zrychlí o další velký kus.

Bez nadsázky, střih na tričko můžeš mít už za pár minut. Srovnej si čas, který jsi investovala do tištění a lepení střihů a zeptej se sama sebe: Posunuly tě ty minuty (dohromady už nejspíš hodiny) někam? Nechceš se radši v investovaném čase naučit, kde se ty střihové čáry berou a získat tak de facto úplnou tvůrčí svobodu?

Jak se s Chytrým pravítkem v reálu pracuje, zjistíš nejlépe v našem DEMU, které je úplně zdarma. Stačí vyplnit fialový formulář a následovat pokyny, které ti přijdou emailem. Posléze se dostaneš se do úplného a nesestříhaného video kurzu, jak udělat střih trička na míru a ani se u toho nezapotit. 

 

Pořád jsem trochu nevěřící Tomáš a tápu! Jak se zorientovat?

Poptej se ve skupině a neboj se nám zavolat, jsme tu pro tebe. Chápeme, že investice do Chytrého pravítka není z těch menších (I když - zamysli se, kolik máš uloženo ve své syslírně?), informací je moc a je třeba je vstřebat. Právě i proto vychází i tento seriál O konstrukci a modelaci na našem blogu. Další pokračování již brzy.