O konstrukci a modelaci (I.) - Základní střihy a modelování

Tento článek je součástí seriálu O konstrukci a modelaci, který vychází koncem léta 2022 na našem blogu. Můžeš jej znát i v jeho lehce odlišné verzi ze svého emailu - jako Občasník o konstrukci a modelaci.

Doposud v rámci seriálu vyšlo:

  1. O konstrukci a modelaci (I.) - Základní střihy a modelování (právě čteš)
  2. O konstrukci a modelaci (II.) - Chytré pravítko v otázkách a odpovědích
  3. O konstrukci a modelaci (III.) - Sukně, sukně a zase sukně
  4. O konstrukci a modelaci (IV.) - Tričko, to je úplný základ!
  5. O konstrukci a modelaci (V.) - A co děti nebo muži?

Chytré pravítko je nástroj, pomocí kterého se naučíš konstruovat základní střihy na míru a to bez vzorečků a počítání. Pokud jsi o něm ještě nikdy neslyšela, zvaž, jestli si nejdřív nenastudovat náš další článek.

Co je to modelování a co všechno s jeho pomocí dokážeš?

navrhar-chytre-pravitkoVšechno. Skutečně! Modelování je způsob, jak ze základního střihu můžeš vytvořit jakýkoliv střih podle své fantazie. Nejsi ničím omezená, záleží jen na tobě, co zvládneš! Ty jednodušší techniky se dají naučit, ty složitější dokážeš postupně - podle praktického cvičení.

Velmi zjednodušeně řečeno - jde vlastně o to, kde střih nastřihnout, otevřít, rozčlenit a rozšířit. A podle toho ho tak měnit k nepoznání!

Co je to vůbec ten základní střih?

Základní střih si můžeš představit jako jednoduchý přesně padnoucí střih na míru postavě s minimem členění, který kopíruje obrys těla tak, jak vyžadují oděvy a materiály, pro které je střih určený. Je to jakýsi "obal" přesně na postavu. Právě ten je výchozím bodem při modelaci a mít tak padnoucí základní střih - to by mělo být tvou alfou a omegou!

Kde základní střih seženu?

Máš několik možností. První z nich je naše Chytré pravítko®! Právě ke konstrukci základních střihů je Chytrého pravítko® stvořené. Zvládneš je navíc narýsovat bez jakéhokoli počítání, postačí ti správně se změřit a věnovat trochu vlastního času. 

Máš-li pravítko, určitě se nemusíš omezovat jen na sebe. Pomocí pravítka zvládneš základní střihy na muže i větší děti. Přesně podle tělesných proporcí. Zvládneš tričko, halenku, košili, stejně tak i na kalhoty a sukni. Na všechno tohle máme v naší online akademii výuková videa a ke všem těmto videím získáš doživotní přístup, když se pro sadu rozhodneš. Takže neboj, určitě si nekupuješ jen "kus plastu" - právě výuka za pravítkem schovaná je to pravé zlato.

chp_uvodni_sesitA pokud ještě plaveš v tom, co Chytré pravítko® všechno dokáže, podívej se třeba do úvodního sešitu! Nebo se vrať do našeho obsáhlého článku na blogu, který se mu věnuje od úplných základů.

Pravítko ale není jediná cesta, jak základní střih získat. Druhou možností je, že jako vodítko použiješ hotový základní střih a doupravíš ho podle svých proporcí. Nicméně - obvzlášť pokud se tvé míry odchylují více od těch konfekčních, vyžaduje tato cesta trochu zručnosti a základní orientaci v problematice, jak střih upravit. Každý hotový střih je totiž konstruován na nějakou průměrnou konfekční postavu - odpovídá své jedné tabulce velikostí. Má-li se od nich dodatečně odchýlit (což je v případě, že ty nemáš tabulkovou postavu, nutné), chce to jistou dávku zkušeností. 

Ale neboj, když se úpravou jednou prokoušeš, svět modelací se ti otevře. Úplně stejně, jako je tomu v případě, že se na cestě za základním střihem rozhodneš využít Chytrého pravítka! Je jen na tobě, kterou cestu zvolíš.

Jaký je mezi nimi rozdíl? Ta první (pomocí pravítka) je kreativnější a univerzálnějí, rozhodně rozšíří tvé obzory o něco více. Naučíš se na ní víc a poznáš taje konstrukce. Nicméně cesta k cíli v podobě tvoření vlastních návrhů vede různými kličkami. Tedy i přes úpravy hotových základních střihů. Nelze jednoznačně říct, která z těch cest je lepší.

V rozhodování vždycky zvažuj, pro koho se chystáš navrhovat a tvořit a rozmysli si, o co ti vlastně v celém procesu jde nejvíc! Chceš tvořit jen pro sebe, nebo pro širší okolí? Chceš se naučit, jak střihy fungují od základů? Kde se střihové čáry berou a jaké mají vzájemné souvislosti? Jen bys to všechno ráda jednoduše, bez překážek v zdrhovadel v podobě vzorečků a počítání? Pak vol jednoznačně pravítko

kup-si-chytre-pravitko-nebo-ziskej-demo


Pokud máš ale v podstatě konfekční míry (nebo si se střihem už umíš poradit) a konstrukce sami o sobě tě moc neberou, cesta přes konfekční základní střihy by pro tebe mohla být ta pravá. Můžeš si je pořídit v eshopu Šijeme hravě. K dispozici máme základní střihy na pánské i dámské oblečení.

Svět modelací je nekonečný!

Posuňme se teď v uvažování trochu dál. Základní střih máš. Co s ním dál?

Je čas šponovat svou fantazii. Chceš-li se totiž stát úspěšným kreativcem, je na čase se oddělit od těch průměrných.

Jednotlivé techniky modelací jsou tu od toho, aby ti pomohly ze základního střihu vytvořit přesně to, co si představuješ. Platí pro ně samozřejmě nějaké zákony, které si musíš nejprve osvojit. Jsou tu techniky jednodušší i ty složitější. Ve zkratce jde ale vždycky o to, kde střih nastřihnout, kde ho otevřít, rozčlenit, nebo třeba rozšířit. Až se v nich zorientuješ, už budeš sama vědět, jak základní střih přiblížit k vlastní představě.

Do velké míry je to skutečně jen o cviku a osvojování si nových dovedností. V zásadě to není složité. A jak ti může být jasné, ani tady tě nenecháváme na holičkách!

modelace-tricko-halenkaRozhodla jsi se pro sadu s Chytrým pravítkem? Pak věz, že součástí této sady je i jedenáct online kurzů, které tě provedou modelacemi ze základních střihů krok po kroku. Všechna výuková videa najdeš ve svém účtu v online akademii Šijeme hravě, kam dostaneš přístup hned v momentě, co si sadu zakoupíš. 
Postupovat můžeš od těch jednodušších (třeba modelace pánské mikiny), až po dámský kabátek, nebo princesové šaty.

Ten proces s Chytrým pravítkem po ruce v podstatě vypadá tak, že si pomocí pravítka narýsuješ základní střih a s ním pak pomocí modelací pracuješ dál a měníš ho k obrazu svému (naprosto libovolnému). Platí přesně tohle pořadí - nejdřív děláš základní střih, pak jej teprve měníš pomocí modelací ke svému obrazu. Možná je to trochu opakování, ale naše zkušenost velí, že je to třeba pořád opakovat. Právě tohle totiž zásadně odlišuje Chytré pravítko třeba od Zlatého střihu!

(Víš, že k Chytrému pravítku můžeš získat DEMO, které je úplně zadarmo? Stačí vyplnit fialový formulář!)

 

Co když Chytré pravítko nemám, ale střihové modelace bych se chtěla naučit?

Žádný problém, i pro tebe máme řešení. Online videa, ve kterých se učíš vždy modelovat vybraný kousek oblečení, najdeš na našem webu i ve formě online kurzů. Jsou to ta samá videa, která majitelky pravítka už znají (takže holky pravítkové, tuhle sekci s klidem ignorujte!). Je to cesta pro ty, co pravítko nemají. Doporučujeme nákup online kurzů vždy se souvisejícím základním střihem z naší nabídky.

Pamatuj, v online kurzech modelací se nedozvíš to, jak základní střihy konstruovat! Učíš se v nich nicméně základní střihy pomocí daných postupů přetvářet do jiné podoby. Každé z videí ti odkryje jednotlivé kroky, které potřebuješ znát, když chceš z příslušného základního střihu vytvořit nějaký neokoukaný model do svého šatníku. Všechny techniky, které se v online kurzech naučíš, jsou přenositelné do dalších tvých projektů. Čím víc technik si osvojíš, tím méně tě budou svazovat překážky na cestě za tvou představou.

screen-limceJeště pořád nekončíme!

Je tu ještě jedna drobnost, kterou si majitelky sady Chytré pravítko mohou užívat automaticky v ceně sady, nicméně ostatní zájemkyně mimo tento okruh si je také mohou zakoupit zvlášť. Mezi našimi online kurzy najdeš i ten, jak konstruovat základní typy límců. A uznej, i znalost límečkování by se ti mohla hodit na cestě za tvými sny.

Viděla jsi už naše ukázkové video, kde se všechny informace propojí do jednoho funkčního celku? 

Dokola tu mluvíme o základních střizích a modelacích. Aby všechny nové informace do sebe zapadly, připravili jsme pro tebe ukázkové video. V něm se dozvíš, jak Lenka vytvářela střih na motýlí šaty. 

Hlavně pamatuj! Modelovat bys měla až ve chvíli, kdy základní střih odzkoušíš. A to hlavně v případě, že vycházíš ze základního střihu pro tkaniny - například z dámské halenky, jako je to v případě těchto motýlích šatů. U základních střihů pro úplety (např. tričko) tento požadavek není tak striktní, tam se zkouška vyplatí hlavně u atypických postav.

Odšít testovací vzorek můžeš buď z netkané textilie, nebo nějaké levnější látky. Při zkoušce dávej pozor na správný sklon náramenice, výšku i hloubku prsního záševku, hloubku průramku, velikost průkrčníku a probrání v pase. 

A nezapomeň, že všechny tyto informace jsou shrnuty v úvodním sešitu k Chytrému pravítku, který je k dispozici všem. Dozvíš se v něm i to, jak postupovat při úpravách. Tak se tam mrkni a pak hurá do víru videa!