O konstrukci a modelaci (IV.) - Tričko, to je úplný základ!

Tento článek je součástí seriálu O konstrukci a modelaci, který vychází koncem léta 2022 na našem blogu. Můžeš jej znát i v jeho lehce odlišné verzi ze svého emailu - jako Občasník o konstrukci a modelaci.

Doposud v rámci seriálu vyšlo:

  1. O konstrukci a modelaci (I.) - Základní střihy a modelování
  2. O konstrukci a modelaci (II.) - Chytré pravítko v otázkách a odpovědích
  3. O konstrukci a modelaci (III.) - Sukně, sukně a zase sukně
  4. O konstrukci a modelaci (IV.) - Tričko, to je úplný základ! (Právě čteš)
  5. O konstrukci a modelaci (V.) - A co děti nebo muži?

Chytré pravítko je nástroj, pomocí kterého se naučíš konstruovat základní střihy na míru a to bez vzorečků a počítání. Pokud jsi o něm ještě nikdy neslyšela, zvaž, jestli si nejdřív nenastudovat náš další článek.

V minulém dílu našeho seriálu o konstrukci a modelaci jsme se věnovali sukním. Dnes pozornost obrátíme na trupové oblečení, konkrétně se podíváme na zoubek tričku. 

(Pohrávala jsem si původně s myšlenkou ponechat tento díl jen v emailové verzi našeho seriálu. Nicméně nakonec jsem toto rozhodnutí přeci jen přehodnotila. Proč?)

Právě tričkem bys totiž měla svou cestu světem konstrukcí začít! Konstrukce základního střihu trička z úpletu není složitá, pochopíš na ní princip toho, jak celá metoda Chytrého pravítka® funguje a všechny ostatní kapitoly ti pak už půjdou snáz. Věř mi! Opravdu se nevyplácí kapitoly přeskakovat! (To platí univerzálně - i když konstruuješ "po klasicku", bez Chytrého pravítka®! Vždycky začínej od těch jednodušších úkolů a postupně se posouvej ke složitějším.)

tricko

Nemáš ještě svoje Chytré pravítko®? Nevadí!

Video, jak na konstrukci střihu trička bez počítání je totiž úplně zadarmo! Stačí, když se do zaregistruješ pomocí tohoto formuláře a obratem získáš přístup do DEMO kurzu v Akademii Šijeme hravě. Co to je? Úplné a nesestříhané video - jeden z mnoha kurzů, který náleží k sadě! Mimo to získáš i verzi tohoto seriálu zpracovanou formou emailového občasníku.

 

Pokud už své Chytré pravítko® máš, nenajdeš v Demo kurzu nic, co bys už neviděla. Video je totiž obsahem i kurzu s názvem Tričko (konstrukce), do kterého jsi byla zapsána jako každá majitelka sady Chytré pravítko®. Přihlas se do Akademie podle instrukcí v emailu, který jsi od nás obdržela při vyřízení tvé objednávky, nebo postupuj podle návodu v naší nápovědě.

Nezapomeň, že i práci s Chytrým pravítkem® je třeba se nejdříve naučit! A i když to není složité, bez počátečních podkladů to sama nevydumáš. Jdeme ti samozřejmě naproti. Nejdřív bude tvým průvodcem Lenka v našich výukových videích (právě takových, jaké je to o tom tričku), v nich se naučíš s pravítkem pracovat od základů, zjistíš, kam a proč jej přikládat, jakou stupnici kdy použít atd. Rýsovat budeš přímo s Lenkou, stačí si video po každém kroku zastavit a zopakovat kroky, které v něm dělala. Používat budeš jen vlastní míry!

Až tohle budeš mít v malíku (stačí si to párkrát vyzkoušet!), bude ti k ruce stačit už jen tištená učebnice, která je součástí sady a obdržíš ji zároveň s pravítkem. To tvojí práci zase o fous zrychlí. Navíc - když si náhodou nebudeš vědět rady, pracovní sešit je doplněn sadou QR kódů, které tě bleskurychle dovedou zpátky do Akademie, kde si můžeš osvěžit své znalosti ve výše zmíněných podrobných videích.

Tričko z úpletu je hotové raz dva!

chp_uvodni_sesitPomocí Chytrého pravítka® narýsuješ střih trička na míru už za pár minut! A to včetně rukávu. Samozřejmě - chce to trochu cviku, ale sama uvidíš, že zkušenosti se rychle kupí. Základem je (jako vždy!) dobře se změřit. Jak brát míry - o tom se podrobně dočteš v úvodním sešitu

V našem úvodním kurzu na konstrukci trička se také seznámíš s pojmy jako středová, hrudní, pasová a boková přímka. Právě na ty v trupového oblečení totiž nanášíš pomocí pravítka své základní míry, jako je obvod hrudi, pasu a boků. To je ještě docela hračka!

Ale i v konstrukci střihu trička dojde na kroky, které patří mezi ty problematičtější! O co jde? Například o to, jak zjistit správný sklon náramenice, nebo jak narýsovat rukávovou hlavici! Právě tam se v klasické konstrukci počítá. A jak je tomu s pravítkem? Samozřejmě, že na vzorečky můžeš v klidu zapomenout! Všechny hodnoty a důležité body pro konstrukci najdeš na pravítku už vypočítané a rýsování ti půjde jako po másle! Pravítko ti ušetří vážně spoustu času.

A že udělat střih po klasicku i na tak základní věc, jakou je tričko, není žádná legrace, potvrzuje zkušenost jedné z majitelek Chytrého pravítka Jitky H.. Svůj pohled s námi sdílela v naší skupině na Facebooku, kde tě určitě rády přivítáme, ať už své pravítko máš, nebo nemáš. Právě tam sdílíme své výsledky a radíme si navzájem.

quotePráce s pravítkem je příjemná. Asi před rokem jsem si vyzkoušela udělat střih na tričko klasickou metodou a div jsem u toho neumřela ???? Takže za mne, pravítko je super a dobrá investice.

-- Jitka H.

kup-si-chytre-pravitko-nebo-ziskej-demo

Víš, jak zkrotit prsní záševky?

Základní kurz konstrukce trička doplňuje v sadě Chytré pravítko® i kurz konstrukce trička s prsním záševkem.

Tričko s prsním záševkem ocení především ženy s plnějším hrudníkem. Postup konstrukce by si nicméně měli nastudovat všichni zájemci o konstrukci a modelaci. A to ještě předtím, než se vrhnou na složitější věci, jako je třeba halenka. I tam budeš totiž se záševky bojovat a půjde ti to určitě snadněji, když si je natrénuješ ještě na tričku.

V metodě Chytrého pravítka®, narozdíl od konfekčního postupu (kde je záševek veden do náramenice), konstruuješ prsní záševek do boku. V čem je hlavní výhoda prsního záševku v boku?

V konfekčním způsobu konstrukce určuje to, jak bude záševek velký, pouze obvod hrudi. Vezmi si ale případ dvou žen! Jednu s malými košíčky A a širokými zády a druhou s úzkými zády a velkým poprsím (košíček D). Obě mohou mít stejný obvod hrudi, ale jen sotva jim bude pasovat stejný střih se stejnou šířkou prsního záševku. To není tak těžké si představit, že ano?

Způsob, který tě učí Chytré pravítko®, ale bere v potaz všechny tyto rozdíly. Metoda totiž vychází z konstrukce střihů na míru. Žádné čáry, pomocí Chytrého pravítka sestrojíš padnoucí střih na obě zmíněné ženy! Že budou oba střihy ve výsledku vypadat dost rozdílně, to netřeba zdůrazňovat.  

Pokud záševek vedený do boku nepasuje do tvých představ, není nic jednoduššího, než si záševek přenést na požadované místo. Jak na to? I to se dozvíš v základní sadě kurzů, které obdržíš společně s celou sadou Chytré pravítko®! Podrobné video, jak na přenášení záševků, je totiž základem jednoho z jedenácti kurzů modelace ze základních střihů, který k sadě obdržíš.

Lenka se nicméně přenášení prsních záševků věnuje i ve videu, které jsme si ukazovali i v minulých dílech našeho seriálu. Připomenout si to můžeš i tady!

Tričkem to určitě nekončí!

Metoda Chytrého pravítka tě učí, jak získat základní střih bez počítání a vzorečků. Zároveň tě ale učíme se střihem dále pracovat. Jakmile zvládneš práci se základním střihem, otevře se ti brána k tvé vlastní střihotvorbě. Z trička se naučíš vymodelovat jednoduchou tuniku, raglánové šaty s kapucí nebo mikinu se zipem. Tričko s prsním záševkem tě zase naučíme předělat do podoby šatů s křížením pod prsy. Všemi těmito modelacemi tě provedou podrobná videa v naší akademii. A všechna tato videa jsou už součástí sady Chytré pravítko®!

Techniky modelací jsou univerzální. Záleží jen na tvé představivosti a odvaze pustit se do jiných projektů, kde své nově získané znalosti využiješ.

Pokud máš svůj základní střih hotový (třeba i ten z eshopu Šijeme hravě) a do sady Chytré pravítko® se ti zatím nechce investovat, můžeš si tyto online kurzy modelací objednat i zvlášť. Ostatně jsme si o tom už dopodrobna povídali v prvním díle našeho seriálu.

Tímto drobným opakováním bychom dnešní (trochu neplánovaný) díl našeho seriálu mohli pomalu ukončit. Příště už se skutečně podíváme na tu slibovanou konstrukci dětského a pánského oblečení. I tam ti totiž může být Chytré pravítko® velmi nápomocno!