Jak šít na overlocku (Lenčiny vychytávky)

Co je to overlock?

Overlock je označení speciálního šicího stroje, který zároveň sešívá i začišťuje švy. Tento typ stroje je vybaven ořezovým nožem, který nejprve šev ořízne a následně jej speciálním stehem tvořeným zpravidla dvěma jehelními nitěmi a dvěma smyčkovači takzvaně obnitkuje. Steh pak vypadá krásně profesionálně, nepáře se a navíc dokonale pruží. Overlock je tedy přímo stvořený na šití pružných úpletových materiálů. Oceníš ho ale i při šití tkanin, které sice i nadále sešíváš na základním šicím stroji, ale k začištění použiješ právě overlock.

Overlock můžeš pořídit v různých cenových kategoriích od těch nejlevnějších až po ty, jejichž cena jde do desítek tisíc. Za nás se investice do dražšího a kvalitnějšího stroje vyplatí. Nejen, že kvalitní stroje nejsou tak citlivé na nastavení (některé dražší modely se navíc nemusí nastavovat vůbec a steh si seřídí úplně sami!), ale i nože kvalitnějších overlocků se netupí tolik a takový stroj není třeba nějak zvlášť šetřit (a například informaci, že pod overlock vůbec nepatří softshell, pak můžeš brát čistě jako pověru). Porovnání dvou typů overlocků jsme se věnovali ve videu, které jsme natočili s odborníkem na slovo vzatým, naším servismanem Honzou z Šicího centra Martina.

Jak šít na overlocku?

Šití na overlocku vyžaduje trochu praxe. Bát se toho ale určitě nemusíš, chce to jen trochu cviku a osvojení si pár triků, a i ty můžeš svého "draka" rychle zkrotit. My se overlocku věnujeme poměrně pravidelně ve videoseriálu Lenčiny vychytávky

V jednotlivých vychytávkách na tvůj overlock se můžeš snadno orientovat pomocí tohoto rejstříku:

  1. Jak zakončit overlockový steh tak, aby se nepáral?
  2. Jak šít na overlocku do kruhu?

Jak zakončit overlockový steh, aby se nepáral

Tomuto tématu jsme se věnovali v díle #1 našeho videoseriálu Lenčiny vychytávky.

Jak šít na overlocku do kruhu

Jak přišít náplet, průkrčník, nebo jak obšít odličovací tamponek? Tomu jsme se věnovali v díle #2 Lenčiných vychytávek