Z důvodu naší cesty a účasti na veletrhu Brno Patchwork Meeting 2024 neproběhne v pátek 19. dubna a v pondělí 22. dubna pravidelná expedice eshopu s fyzickým zbožím. Zaplacené objednávky expedujeme naposledy ve středu 17. dubna, následně pak až v úterý 23. dubna. Digitální zboží odchází beze změny. Děkujeme za pochopení!

Jak se zdokonalit v šití a proč nepřeskakovat patra na šicí pyramidě?

Cesta je cíl

Šiješ už nějakou dobu, máš za sebou hodně ušitých triček i mikin. Zvládla jsi legíny, nějaké ty mikinošaty a toužíš ušít jeden opravdový mistrovský kousek a tak si řekneš: " Tak ted se do toho pustím, nejde o nic, zkušennosti už mám, tak si ušiju krásný podšívkovaný kabát."

Třeba jako tenhle můj kabát s kontrastní podšívkou z vlněného flauše. Když pominu zdobení technikou filcování, práce na tomhle kabátě mi trvala více jak 3 pracovní dny. S praxí několik desítek let. Opravdu čekáš, že to zvládneš? Opravdu ti stačí že to jen nějak uděláš a pak v chlubírně na FB napíšeš, že to málem 3x letělo z okna, že to má svý chyby, ale že jsi celkem spokojená žes to dala. Na první pokus prý dobrý. Všichni ti zatleskají... Ale profík pláče. Protože vidí kde a v čem by to mohlo a mělo být jinak. A prostě vždycky se to pozná, že je to nějaké ošizené. 

Vůbec se nechci vytahovat nebo nad někoho povyšovat. Jen mi přijde, že je to škoda. Proč si neužívat tu cestu učení se, ten proces, kdy se stále zlepšuješ, zvládáš složitější věci a to co ušiješ, je navíc tak nějak  k r á s n é. Nejde ani o tak o dokonalost (žádný učený z nebe nespadl) ale o to ctít řemeslo a udělat to nejlépe, prostě umět víc.

Proč se hnát na konec cesty, za nějakou vidinou, která potřebuje čas a trpělivost.  Proč si neužít cestu, získat dovednosti, které v cílové rovince využiješ s lehkostí mistra.

urovně šicích dovedností

 

Tepláková móda

A ted to nemyslím vůbec hanlivě. Teplákovina se stala v posledních letech velkým hitem. I u nás na eshopu máme hodně střihů pro teplákovinu. Šití z úpletů at už z teplákoviny nebo jiných upletů je vcelku jednoduché. Tyto materiály mají dostatečnou pružnost na to, aby se oděv z nich přizpůsobil postavě a tak nám mnohdy odpadá i zkoušení a pokud máš již vyzkoušený střih, vlastně jenom sešiješ na overlocku a za hodinu až dvě je oděv na světě. Stačí ti k tomu naučit se dovednost, jak úplet přidržet, natáhnout nebo podržet pod strojem. Pár technologických vychytávek. Žehlička, trochu páry a je to. Krásný dokonalý kousek na světě. 

Klasická krejčovina a šití z tkanin

Šití z tkanin je ale ůplně něco jiného. Tkaniny pruží minimálně, a pokud  chceš dát oděvu z tkaniny potřebný tvar, je nutné zkoušet,  někde podžehlit, někde vysrážet a někde naopak vytáhnout. Také švové záložky a druhy švů se od upletu liší.  Pokud k tomu ještě přibereme podšívku, která pruží ještě o něco méně než třeba vlněný flauš, musíš tyto rozdílné vlastnosti opět něčím vykompenzovat, neboli znát technologický postup, jak to udělat. Jinak nebudeš vědět, proč se ti v některých místech kabát krabatí, a kde ti vlastně ta podšívka táhne. Proč rukávy vypadají divně splihle, a límec se ti kroutí. Budeš se s tím prát, ale techniku znát nebudeš. Bude to pokus - omyl a výsledek nebude stát za tu námahu.

Co jsou to úrovně šicích dovedností a proč se vyplatí podle nich postupovat?

Úrovně šicích dovedností si můžeš představit jako pyramidu. Dole je základna, která se směrem nahoru zužuje. Každá řada pyramidy se skládá z kvádrů, které jsou jako  jednotlivé dovednosti. Až dostavíš základní řadu, mužeš stavět řadu druhou, třetí, čtvrtou.... čím výše jsi, tím lehčeji se ti staví, protože těch kvádrů je tam méně a v každé úrovni využíváš řady pod tebou jako pevné základny. Zkus postavit tu pyramidu obráceně! Nebo na první uroven stavět tu poslední! Asi to neklapne, že? A se šitím je to stejné jako s každou jinou činností.

 Návrh bez názvu (10)
 

Pyramida šicích dovedností pro tkaniny

Naše pyramida má celkem 8 úrovní. Každá úroveň tě naučí něco, co si v další úrovni zopakuješ a zároveň se přiučíš něčemu novému. A tak to jde dál a dál až se ocitneš v horní  úrovni pomyslné šicí pyramidy a najednou ten vysněný kabátek dáš. Zároveň ti pak bude lehce odvozovat technologický postup třeba pro úplety, které chceš zpracovat tak, jako by to byla tkanina, ale zároveň využít vlastností upletu. Všechno z pyramidové tkaniny samozřejmě využiješ i u šití z úpletů. Jenom budeš už vědět jak.

Nikam nespěchej, neporovnávej se s ostatními. Každý potřebuje setrvat v jednotlivé úrovni jiný čas. A někdo neptřebuje být až v té poslední nahoře, stačí mu třetí, čtvrtá...tak, aby z toho byla radost. Pokud se ale chystáš ušít sako nebo kabát tak, aby byl výsledek skvělý, musíš prostě projít všemi urovněmi až na vrchol.

 

1. úroveň dovedností:

Drobné jednoduché předměty  z plátna

Zástěra, chňapka, polštářek, ubrus, šité hračky, kosmetické taštičky

Tohle všechno patří do první úrovně a naučí tě pracovat s tkaninou. Naučí tě švy, zakládání, lemování.... Prostě si ten materiál osaháš. Nejsou tam žádné záludnosti a technologické vychytávky, prostě je to na pohodu.

Ideální je bavlněné plátno.

Doporučuji: 

Návod na nákupní tašku z bavlny,

Jak ušít polštářek - dva způsoby

Návod na kosmetickou taštičku

 

 Bez názvu (1920 × 540 px) (2)

2. úroveň dovedností:

Klasická dámská sukně

Pouzdrová, kolová, áčková, kalhotová....

Když píšu klasická, nemyslím tím tak ani tvar té sukně. Ale aby měla pevný pásek, zapínání na knoflík  a  zip. Ideálně když si vyzkoušíš i záševky, později kapsy a také různé zpracování začištění délky.  Také členění třeba u riflové se hodí. A první zkoušení a následné ůpravy na rozdílnosti postavy. Naučíš se pracovat se žehličkou.

Materiál: nepružné tkaniny bez přídavku elastického vlákna, bavlna, polyester, smesové tkaniny. Čím více materiálů vyzkoušíš, tím lépe.

Doporučuji: 

Návod na kolovou sukni s páskem a se zipem

Základní střih na dámskou sukni

3. úroveň dovedností:

Klasické kalhoty

Společenské, rifle, sportovní, kraťasy

A opět nemyslím tesilky. Ale s kapsami na předním i zadním díle, rozparek na zip a zapínání pásku na knoflíky. Později využiješ znalosti i na sportovní verzi, třeba členěnou a ze softshellu nebo sportovního funkčního materiálu. Stehovka začíná být tvůj kamarád.

Doporučuji:

Jak se šije rozparek na zip

Pásek dva typy

Kalhoty 

 

4. úroveň dovedností:

Pánská a dámská košile nebo halenka, šatový kabátek

S dlouhým nebo krátkým rukávem, s límečkem, do výstřihu s podsádkou, s manžetou, zapínání na knoflíčky nebo na zip

Tady už se budeš učit a vsazovat rukáv, přišívat límec, dělat dirky a přišívat knoflíky. A také zkoušení a následné ůpravy na rozdílnosti postavy trupového oblečení. Více se seznámíš s  upravami na míru a žehlením. Naučíš se rozumět dalším druhům materiálu.  Zkusíš používat stehovku.

Doporučuji:

Základní střih na dámskou halenku

Základní střih na pánskou košili

Jednoduchá tunika

Jednoduché áčkové šaty s prsním záševkem

 

 

Uroveň 4. a 5. mužeš volně kombinovat a přecházet mezi nimi. Mnohé prvky se opakují nebo prolínají.

5. úroveň dovedností:

Šaty

Tkanina s lykrou i bez, s rukávem, se zipem, pouzdrové, princesové, nebo dvoudílné s kolovou nebo půlkolovou sukní. S podsádkou, později i s podšívkou

Zdokonalíš se v přišívání zipu, ve zkoušení a následnou úpravou, naučíš se všívat rukáv u halenky. Vyzkoušíš si  práci s různorodým typem materiálu. Chce to prostě osahat. Můžeš si vyzkoušet i podšívkování živůtku nebo celých pouzdrových šatů. Bude se to to hodit v další ůrovni.

Doporučuji: 

Dámské šaty z tkaniny

Zavinovací šaty z plátna

Jednoduché áčkové šaty s prsním záševkem

 

Bez názvu (1920 × 540 px) (3) 

6. úroveň dovedností:

Vesta

Tady se ti bude hodit i klasická verze, protože to je taková malá předzvěst saka. Podšívkování pak využiješ v případě sportovní vesty na  zip. Naučíš se různé druhy kapes,zjistíš jak na podšívkování a zopakuješ si dírky trochu jinak. Zkusíš si podžehlení krajů a práci s klasickým materiálem. 

Doporučuji: 

Vesta z proševu

Podšívkování vesty z proševu

Dlouhá vesta z proševu

7. úroveň dovedností:

Dámské sako nebo kabát

Jednoduché sako bez límce, dvoudílný rukáv, kapsy, vycpávky, podžehlení, podšívka, klopy a límec

Začínáš od jednodušší varianty bez límce až po klasické dámské sako nebo kabát. Na zpracování je nejlepší směs vlny a dalšího umělého materiálu, dobře se zpracovává. Můžeš také použít levnější směsovou varintu kostýmovky, která připomíná strukturu vlny. Vyvaruj se polyesterových hladkých kostýmových materiálu. špatně se zpracovávají a žehličkou mužeš nadělat více škody v podobě odlesků. Naučíš se jak vyztužit přední díly,  klopy, přední kraje. Jak zpracovat rameno, aby bylo oblé, jak zažehlit. Také vsazování sakového rukávu a výztuže v ramenní části průramku. Jak stříhat podšívku, kde nechat vůli a jaké jsou možnosti podšívkování. Budeš už mistr v upravě rozdílností postavy a budeš už velice dobře umět kouzlit se žehličkou. A bez stehovky si to ani nedokážeš představit.

 Doporučuji:

Jednoduchá varianta dámského nepodšívkovaného kabátu/ cardiganu

Sportovní kabát z proševu

8. úroveň dovedností:

Pánské sako

Tak tohle je TOP

Upřímě? Jako amatér máš tohle šanci zvládnout jen z velkým talentem a pílí. A  s dobrým učitelem. Obor pánský krejčí byl tříletý učební obor. A nebylo to náhodou. Učen začínal s jednoduchými pracemi. Stehování, kličkování, a dirky. A k dokonalému pánskému saku ti nestačí ušít jedno, dvě, ani tři saka. Je to delší proces a záleží na tvé šikovnosti a počtu hodin, které tomu chceš věnovat.

Ušít sako nebo kabát není o tom vědět kde to sešít!