Mechanický nebo elektronický šicí stroj - čím se liší a který pořídit

Rozdělení základních šicích strojů na mechanické a elektronické - to je asi to nejzákladnější dělení, které si můžeš představit. Jaké výhody a nevýhody se s těmito typy pojí? Podle čeho by ses měla rozhodovat při výběru šicího stroje a je pro tebe toto dělení vůbec důležité? V následujících řádcích se pokusíme tuto problematiku trochu rozplést.

Jaký je rozdíl mezi mechanickým a elektronickým šicím strojem?

Povídání o mechanických a elektronických šicích strojích bylo součástí prvního ze série webinářů Šijeme ŽIVĚ pro začátečníky. Kompletní díl je k dispozici buď samostatně, nebo jako součást celého online kurzu šití o deseti dílech - plného teorie a praxe!

Jak už název obou typů napovídá, mechanický stroj se ovládá a nastavuje čistě mechanicky - pomocí koleček (případně tlačítek) a táhel. Právě podle jejich polohy stroj pozná, co od něj očekáváš. Jaký typ stehu chceš šít, jakou délku stehu preferuješ. Čistá mechanika, žádné skryté myšlenkové centrum. Oproti tomu elektronický šicí stroj nastavuješ pomocí displeje a tlačítek a elektronika ve stroji ukrytá ti navíc rozšiřuje možnosti, jak se za strojem vyřádit.

Oproti mechanickým šicím strojům přicházejí ty elektronické s celou řadou vychytávek. Některé z nich jsou spíš lapačemi nových, ještě nezkušených švadlenek, jiné ti ale opravdu zážitek ze šití mohou výrazně zpříjemnit. Mezi ty největší lapače švadlenek patří bezpochyby množství stehů, který stroj zvládá. Výrobci se často předhánějí a švadlenka, okouzlena možností zvolit si až ze stovky stehů, odpustí s klidným svědomím stroji jiné neduhy (například plastové vnitřnosti, slabý motůrek). A po čase a pár zkušenostech doma zapláče, že z oněch okouzlujících stehů využije sotva osm, zato vnitřnosti stroje už jen těžko vymění...

Jak to tedy je? Pojďme si shrnout výhody a nevýhody obou typů.

Mechanický šicí stroj: 

+ Nižší pořizovací cena.
+ Jednodušší ovládání.
- Pouze čtyřkroká knoflíková dírka.
- Méně funkcí.
- Méně stehů.

Elektronický šicí stroj: 

+ Více stehů.
+ Senzorická knoflíková dírka.
+ Mnoho možností nastavení - pedál, odstřih, zapošití.
+ Více příslušenství - například různé patky...
- Vyšší pořizovací cena.

 

Rozhodně neplatí, že elektronický stroj je vždycky lepší než stroj mechanický!

elektronicky-nebo-mechanicky-sici-strojA to navzdory skutečnosti, že vychytávky, jako automatický odstřih nitě nebo přizvednutí patky při zastavení, dokážou potěšit. Elektronika dokáže stroj obohatit, některé vychytávky když jednou zakusíš... Už je nebudeš chtít opustit. Ale není to všechno!

Při výběru šicího stroje bys měla dávat vždycky důraz především na to, jak do budoucna chceš stroj využívat.

Chystáš se šít těžké materiály a kožené výrobky? Pak by pro tebe měla být argumentem především síla stroje. Přemýšlíš vůbec o šití knoflíků? Pokud ne, výběr z několika profesionálních knoflíkových dírek by pro tebe tedy nemusel být zásadní. Chtěla by ses šití věnovat víc? Mysli i do budoucna! Šicí stroj není (rozhodně nemusí být) záležitostí na jednu sezónu. Však se rozhlédni v šicí komunitě, jak ještě dnes slouží staré kvalitní Veritasky, nebo dokonce i šlapací stroje po našich babičkách!

Neměň kvalitu uvnitř za vnější pozlátko!

A tak se dostáváme k tomu nejdůležitějšímu. Neměň kvalitu uvnitř za vnější pozlátko. Právě to pozlátko totiž elektronika dokáže poskytnout i těm horším strojům na trhu. Výběr šicího stroje určitě nepodceňuj a před koupí se poraď s někým, kdo strojům rozumí.

Elektronika dokáže třešničkou na dortu! 

elektronika-tresnicka-na-dortuPokud to ale s šitím myslíš vážně a z požadavku na kvalitní "vnitřnosti" stroje neustoupíš (a máš-li na to ve svém rozpočtu ještě prostor), elektronika v srdci stroje ti může nabídnout pár rozšíření, která jsou vyloženě návyková. Patří mezi ně určitě ten automatický odstřih nitě. Nebo přizvednutí patky při zastavení a zastavení stroje vždy jen s polohou jehly dole. To skutečně využiješ, když si šití žádá změnu směru!

Nebo - když už jsme tu narazili na knoflíky - elektronické šicí stroje nabízí šití knoflíkové dírky pomocí senzorické patky. Profesionálně vypadající dírku pak vyšiješ jedním stisknutím tlačítka - a to přesně podle velikosti knoflíku, který hodláš využít. 

Co dál? Třeba kolenní páka či pedál, jehož funkce si můžeš upravit na míru - může třeba zapošívat, nebo odstřihávat nit. V začátcích (nebo v zaučování svých dětí) třeba využiješ i "omezovač" rychlosti šití...

Vychytávka jedna za druhou, co dělají šití ještě zábavnější..

Takže nezapomeň, neměň kvalitu uvnitř za pozlátko, ale třešničku na dortu si odpírat také netřeba! Vždy záleží na zvážení mnoha individuálních faktorů, mezi které definitivně patří i rozpočet, který můžeš svému stroji "obětovat".