Jak navléknout šicí stroj (vrchní i spodní nit)

navleceni-vrchni-nite_1Základní šicí stroje tvoří steh pomocí dvojice nití - vrchní a spodní. Aby stroj správně šil, je třeba správně navléknout jak vrchní, tak i spodní nit. 

Navlečení vrchní nitě do šicího stroje

Navlečení vrchní nitě se může drobně lišit v závislosti na značce a typu stroje, nicméně v základu je velmi podobné u všech strojů.

Konkrétní vodítka ke správnému navlečení máš ve svém manuálu, stejně tak schéma navlečení bývá zakresleno i na samotném stroji. Pokud ale pořád tápeš jak na to, podívej se na naše krátké video. 

Video, jak správně navléknout šicí stroj je vystřiženo z druhého webináře ze série Šijeme ŽIVĚ pro začátečníky Co ovlivňuje kvalitu stehu a jak steh správně nastavit. Záznam z celého vysílání je k dispozici buď samostatně, nebo v cenově zvýhodněné sadě všech deseti pokračování. Zapoj se do jedinečného online kurzu, který tě uvede do světa šití. 

Navlečení spodní nitě do šicího stroje

navleceni-spodni-niteCo se týče spodní nitě, tu je třeba nejdříve nacívkovat. Šicí stroje mívají na navíjení spodní nitě automatické pomocníky. Většinou stačí cívku umístit na správný hrot, vést nit pomocnými vodiči a nechat stroj pracovat. Případně můžeš cívku navinout i ručně, varianta s šicím strojem je ale určitě pohodlnější a navíjení je pravidelnější.

Ve výše sdíleném videu se zároveň seznámíš s tím, jak ukládat cívku do pouzdra a jak se pouzdro ukládá společně s cívkou do CB chapače, který je typický pro mechanické šicí stroje. Uložení nitě do horizontálního chapače je jednoduché a neskrývá v podstatě žádná úskalí. 

Jak vytáhnout spodní nit na stehovou desku

Jednou z příčin, proč se ti na začátku šití může zacuchat nit je, že jsi nevytáhla spodní nit nahoru na stehovou desku. Nutnost tohoto kroku je opět mnohem více akcentována u mechanických strojů s CB chapačem, u modernějších šicích strojů, kde si spodní nit zastřihneš automatickým ořezem tohle úplně nutné není. Nicméně - i tady se to pořád vyplatí. 

Jak na to? Stačí otáčet ručním kolečkem směrem k sobě (vždycky směrem k sobě!) a v okamžiku, kdy chapač přesmýkne, vytáhnout spodní nit zatažením za nit vrchní. Není to nic složitého. Pořád nevíš jak na to? Podívej se na výše sdílené video, právě touto ukázkou náš sestřih ze druhého webináře Šijeme ŽIVĚ končí.