Z důvodu naší cesty a účasti na veletrhu Brno Patchwork Meeting 2024 neproběhne v pátek 19. dubna a v pondělí 22. dubna pravidelná expedice eshopu s fyzickým zbožím. Zaplacené objednávky expedujeme naposledy ve středu 17. dubna, následně pak až v úterý 23. dubna. Digitální zboží odchází beze změny. Děkujeme za pochopení!

Způsoby podávání látky v základních šicích strojích - jaké typy známe?

Abychom mohli šít, musí se nám látka pod strojem správně posouvat. A protože základní pravidlo zní: Látku posouvá stroj, nikoli tvoje ruce (!), musí na to být šicí stroje vybaveny podavači, které si umí s posunem látky poradit.

Povídání o způsobech podávání látky v šicích strojích bylo součástí třetího pokračování série webinářů pro začátečníky Šijeme ŽIVĚ. Kompletní záznam (který má více než 60 minul) je k dispozici buď samostatně, nebo jako součást cenově zvýhodněné sady všech deseti pokračování. Série webinářů Šijeme ŽIVĚ pro začátečníky - to je tvůj ideální průvodce do světa šití.

Spodní ponorné podávání

spodni-ponorne-podavaniHlavní roli v posunu látky u základních šicích strojů hrají spodní ponorné podavače. Jejich středobodem jsou kovové zoubky, které zajíždí a opět vyjíždí, díky kterým se látka posouvá pod patkou.

Mezi spodními podavači kvalitou posunu vyčnívají blokové podavače, které látku posouvají opravdu rovnoměrně. Toto podávání v kombinaci s regulovaným přítlakem patky dokáže kvalitně nahradit absenci horního podávání a ze zkušenosti můžeme říci, že ani kráčející patka pak není potřeba. Tímto typem podávání jsou vybaveny například stroje od značky Juki.

Horní patkové podávání

patkove-horni-podavaniDruhou možností, jak zlepšit podávání několika vrstev látky, jsou různé typy patkového horního podávání. Svůj systém horního podávání nabízí třeba některé stroje Pfaff a Janome. Mnoho problémů u všech (i těch nejlevnějších šicích strojů) může vyřešit i kráčející patka. 

Jehelní podávání

Další možností je jehelní podávání, které pomáhá posouvat materiál pomocí jehelní tyče a jehly. Toto podávání nenajdeš na domácích hobby strojích, mají je pouze stroje průmyslové.

Chceš-li se o podavačích dozvědět víc a načerpat i informace z praxe, jak se strojem pracovat a zároveň mu "neublížit", pusť si výše sdílené video, ve kterém najdeš kompletní informace.