Z důvodu naší cesty a účasti na veletrhu Brno Patchwork Meeting 2024 neproběhne v pátek 19. dubna a v pondělí 22. dubna pravidelná expedice eshopu s fyzickým zbožím. Zaplacené objednávky expedujeme naposledy ve středu 17. dubna, následně pak až v úterý 23. dubna. Digitální zboží odchází beze změny. Děkujeme za pochopení!

Jak přízpůsobit střih pružnosti materiálu

Oděvy z pružných materiálu jsou prostě jedinečné. Nikde neškrtí, netáhnou, pohodlně si v nich sedneš, a pohodlně si v nich také zacvičíš. Skvěle se hodí na sportovní ošacení, plavky, taneční šaty, volnočasové aktivity...

Pokud šiju klasické tričko, nebo volnější oděv, pružnost většinou neřeším, stačí vybrat, nebo nakreslit střih podle obvodových rozměrů a je to. Jiné je to ale v případě trikotu, plavek, legín, tanečních šatů anebo přiléhavých kalhot z velmi pružných materiálů, které chci, aby tělo obepínaly pevně, oděv nikde necestoval, netrčel, ale zároveň, aby mi nepraskal ve švech. Odhadnout od oka, jak má být střih velký nebo s jakými mírami mám při konstrukci počítat je v tomto případě nemožné. K tomu, abych se vyvarovala zdlouhavého postupu formou pokus – omyl je třeba znát metody, jak zjistit pružnost matriálu přesně, a to nejlépe v procentech.

K tomuto účelu mohu k měření pružnosti materiálu, ať už úpletů nebo tkanin z pružných vláken, použít dvě metody:

  1. Měření  pomocí vzorku materiálu
  2. Měření  metodou využívající obvodových tělesných rozměrů

 

Pokud známe pružnost materiálu, není nic jednoduššího, než si vypočítat s jakým obvodovým rozměrem mám při konstrukci počítat, nebo jaká velikost střihu bude na daný oděv vyhovovat. 

 

Měření pružnosti pomocí vzorku materiálu

 

Tento způsob je jednoduchý. Výsledné měření vychází v procentech. Jak na to se dozvíš v tomto videu:

Materiály tedy mouhou být pružné od 0 až třeba do 100%. Jak tedy zjistit, o kolik zmenšovat? K tomuto účelu vám poslouží tato převodová tabulka:

tabulka výpočtu pružnosti

V praxi to znamená, že obvod, na který chceme pružnost aplikovat se upraví na výsledný rozměr. Když tedy máš obvod hrudi 96 cm, materiál má pružnost 40 %, výsledný rozměr vypočítáš následně:

96 * 0,71 = 68 cm. Výsledný rozměr oděvu přes prsa by tedy měl být 68 cm.

Přednosti této metody je jednoduchost měření a rychlý výsledek. Nevýhodou této metody je to, že nedokážeš přesně odhadnout tlak tkaniny na tělo v celkovém obvodu, který je příjemný. (pokud roztáhneš měřený vzorek velkou silou, může se stát, že ti bude obepnutí nepříjemné)

 

 

Měření  metodou využívající obvodových tělesných rozměrů

 

Na tuto metodu budeš potřebovat celou šířku materiálu. Materiál upevníš na místo na těle podle druhu oděvu (na tričko nebo šaty – hrudní linie, na kalhoty – boková linie). Upevníš matriál a utáhneš do požadovaného napětí. Označíš místo, kde se materiál dotýká přes sebe – značky spojení konce materiálu. Po sundání materiálu změříš výsledný rozměr.

Pokud šiješ na sebe, tento rozměr je výsledek rozměru oděvu, nebo konstrukční rozměr, na který budeš střih dělat. Pokud šiješ na jiné rozměry, převedeš tento rozměr opět na % a následně vypočítáš pro konkrétní rozměry.

V mém případě byl rozměr hrudi 90 cm a měřená látka měla rozměr po sundání 70 cm. Výpočet je 90/100 * 70 = 63.

Obvodový rozměr střihu nebo Konstrukční  rozměr pro konstrukci se v tomto případě musí tedy upravit na 63 % původního rozměru. Materiál má šedesáti procentní pružnost.

 Postup 2. metody

  1. Upevnění materiálu v úrovni hrudní linie
  2. Označení spojení dvou konců materiálu
  3. Měření vzdálenosti značek na materiálu v uvolněném stavu
  4. Porovnání OH a délkou měřeného úseku
  5. Výpočet pružnosti