Co pokazí jehlička, to napraví žehlička

„Radši bych vzala do ruky hada než žehličku.“

Tahle hláška nám kdysi přistála na facebooku v rámci sběru šicích zlozvyků, který jsme toho času pořádali.

Přiznejme si, jak smutně pravdivý tenhle zlozvyk je! Žehlení totiž nejedna švadlenka podceňuje, přitom žehlení je ten zázrak, který ti ušetří spoustu párání! Protože platí i jiné rčení (to z titulku tohoto článku): „Co pokazí jehlička, to napraví žehlička."

A opravdu! Pokud si navykneš, že s počátkem šití zapínáš žehličku a vypínáš ji až společně se strojem, tvé práci to jedině prospěje.

Povídání o žehlení a žehličkách bylo součástí pátého pokračování série webinářů pro začátečníky Šijeme ŽIVĚ. Kompletní záznam (který má více než 60 minut) je k dispozici buď samostatně, nebo jako součást cenově zvýhodněné sady všech deseti pokračování. Série webinářů Šijeme ŽIVĚ pro začátečníky - to je tvůj ideální průvodce do světa šití.

Ale pozor! Není žehlička jako žehlička.

Nepodléhej kouzlu levných cestovních „chrastítek“! To jsou hračky, nikoli žehličky. Dobře neslouží ani napařovací žehličky, ideální jsou totiž žehličky s generátorem.

Tento typ žehliček vytváří páru pod tlakem (optimální je tlak ± 3bary a lepší je určitě i kotlík nerezový, nicméně může být i plastový). Oproti tomu klasická napařovací žehlička bez generátoru vytváří páru tím, že na teplou plochu vypouští po trošce vodu. Tato metoda však vytvoří páru maximálně o teplotě 70 až 80 stupňů, která ani zdaleka nestačí výkonu žehliček s generátorem. Navíc látka po žehlení zůstává vlhká. A to je špatně! Správná technika žehlení nezahrnuje jen důkladné propaření parou, to by mělo být následováno i poctivým dosušením za pomoci tepla.

A jak tedy postupovat v případě, že žehličku s generátorem doma nemáš a zatím si jí nechceš pořizovat?

(Byť pamatuj, že to je investice, které určitě nebudeš litovat!)

Sáhni po kousku mokrého plátna a horkou žehličkou žehli přes něj. Svému dílu tak uděláš mnohem větší službu, než kdybys ho „vlhčila“ klasickou napařovací žehličkou. Při vysoušení pak lze využít pro změnu suchou prostírku, pokud by hrozilo, že materiál teplem žehlící plochy poškodíš.

Teď už víš to nejdůležitější! Co si z toho povídání tedy hlavně odnést?

Žehlička se pouští ve chvíli, kdy začínáš šít a vypíná se až společně se strojem. A žehlit je třeba vždy v průběhu šití, nikoli až na jeho konci! To je alfa a omega všeho. Proč?

Když totiž žehličku odložíš až na úplný konec, ke spoustě švů už se vůbec nedostaneš. Navíc, pokud se vzdáš mezioperačního žehlení, švy nějak lidově řečeno seskládáš v ruce, sešpendlíš a sešiješ je, nepřesnosti si ve výrobku akorát tak zafixuješ. Pak už to žádná žehlička nenapraví. Je třeba žehlit každý šev!

Jakmile to jednou zkusíš udělat pořádně, sama už to nikdy nebudeš chtít jinak. Ten rozdíl je totiž znát na první pohled!