Formáty střihů - Jak se v nich vyznat?

V Šijeme hravě nabízíme celou škálu formátů našich střihů. Některé jsou původní, některé nové. A některé máme radši než jiné.

Pojďme se jim dnes trochu podívat na zoubek.

formaty-strihu-sijeme-hrave

Máme rádi přírodu a nesnášíme zbytečnou práci!

Všechny naše střihy tak najdeš v papírové i elektronické podobě v PDF se šestnácti listy A4, nebo jednou stranou ve velkoformátu A0. Výjimka potvrzuje pravidlo, takže tu a tam u bund, kabátů nebo delších šatů, můžeš narazit na to, že se kvůli velikosti dílů nebo přehlednosti střihy prodlužují v jednom rozměru.

boxik A4 maximálně na 16 stranŠestnáct listů - to není moc! Slepit je není velký „časožrout“ a i my jsme k tomu v časech, kdy jsme neměli velkoformátovou tiskárnu, přistupovali. Úspora papíru je ale samozřejmě něčím vykoupena! Ve většině našich střihů, s výjimkou snad některých dětských, se střihové díly překrývají.

Neobávej se toho, jednotlivé linie jsou barevně odlišeny a jejich překreslení na perlan (nebo střihový papír) není složité. My to tak děláme dnes a denně a úplně nejradši bychom byli, kdybys na tuto filozofii také přistoupila.

Nicméně...

"Co když si ale chci určitou velikost ze střihu vystřihnout přímo a překreslovat nechci? Pak je takový střih pro mne jen velmi těžko použitelný. Já přeci potřebuji střih, kde se díly nepřekrývají!"

Povězme si na rovinu - za nás v Šijeme hravě bychom ti nejprve doporučili si celou věc ještě jednou pořádně promyslet! Znáš všechna úskalí svých preferencí?

Střih se všemi velikostmi, cos buď pracně lepila, nebo sis jeho tisk zaplatila, se totiž de facto chystáš zničit! Ze střihu, který nabízel celou škálu velikostí, ti zbude jedna!

Říkáš si : "Vždyť budu šít jen na sebe, víc velikostí nepotřebuji."

My se ptáme: „Domyslela jsi to do důsledku?“

(Pomiňme teď, že každá z nás může v průběhu času měnit své tělesné proporce). Věděla jsi ale, že výběr velikosti podléhá i pružnosti nebo typu materiálu! Pokud se například chystáš šít bundu, jednu v zimní variantě ze softshellu s beránkem, podruhé jako jarní větrovku z micropeach, tvoje preferovaná velikost může být v obou případech odlišná.

A že se podle jednoho střihu beztak nechystáš šít více než jednou?

Možná to tak i bude, nicméně - je moudré si tato vrátka předem zavírat? A když z původního plánu po nějaké době ustoupíš - budeš muset opět utápět čas lepením, navíc s vědomím, že tohle už jsi přeci jednou dělala? Nemluvě o tom, že existují skutečně i tací, kteří jsou ochotni rozstříhat střih, za jehož vytištění zaplatili nemalé peníze. Skutečně chceš peněženku vytahovat zas a znova?

Každý hotový střih (nejen v našem eshopu) je navíc konstruován na určité tabulkové míry a ty ti nemusí ve všech ohledech vyhovovat. Pak přichází na řadu individuální úprava a ta se rozhodně dělá lépe, i když máš k dispozici celou sadu velikostí. S ní lépe odhadneš, kde je třeba linie střihu upravit a k jakým novým střihovým liniím se máš přiblížit.

Vždycky dobře važ, jestli je třeba přidělávat si práci tam, kde to není nutné!

Asi jsi sama poznala, že výše popsané je náš pohled na svět. Takový náš vesmír, ve kterém je nám dobře a kde platí zákony takové, jaké bychom si my sami přáli. Za zdmi našeho libereckého ateliéru je ale pestrý svět, který se proměňuje a je třeba ho vnímat.

Konkurenční výhody s popisem (1)A ačkoli my si za svými preferencemi pevně stojíme, snažíme se ti je předat se všemi argumenty (šetři papír, šetři své peníze, nedělej věci zbytečně), je marný boj snažit se přesvědčit všechny. A okolnosti v tomhle trochu přály a tak teď nazrál čas jít i těmto švadlenkám trochu naproti. V TESTOVACÍM REŽIMU budeme nabízet nové (a časem i vybrané starší) střihy v dalších variantách A4 a A0 s díly vedle sebe. Úsporné střihy přes sebe samozřejmě zůstávají!

Vezmi, prosím, na vědomí, že lepení takového střihu A4 tě bude stát mnohem více času, případně že za tisk takového střihu zaplatíš v copy centru více peněz, než je tomu v případě střihu úsporného s překrývajícími se díly.

A vyzkoušet si to můžeš rovnou i u nás. I u nás totiž tiskneme – a to na vlastním stroji značky HP. Střihy, které tento formát podporují (nebudou to nejspíš nikdy všechny!), si u nás můžeš v papírové podobě za odpovídající cenu objednat. Co se týče cen našeho tisku střihů, jsme nejlevnější v Liberci! Je ale jasné, že i u nás zaplatíš za rozměrnější nepřekrývající se střih více peněz, než za ten samý v úsporné formě.

Protože i nadále považujeme za srdci nám bližší úspornou variantu, střihy šetrné k přírodě budou mít u nás stále prim! Není v lidských silách podporovat u všech variant střihů čtyři výškové hladiny (pro droběny i dlouhánky). Tuto výhodu (střihy upravené pro čtyři výškové skupiny, kterou nikde jinde u konkurence nenajdeš!), budeme držet jen ve variantách střihu šetrných k přírodě i tvé peněžence. Tedy u těch, kdy najdeš jednotlivé díly umístěné čitelně - nicméně přes sebe. Ve variantě s díly vedle sebe najdeš jen výškovou hladinu 170cm. Ta je nejuniverzálnější a také nejprodávanější!

Tato výšková hladina střihu by ti měla bez velkých úprav padnout, pokud měříš cca 165-174 cm. Nicméně - ber to trochu s nadhledem! Pamatuj, že i dva stejné vysocí jedinci nemusí mít stejné proporce. Zatímco jeden svou výšku nabere v nohách, jiný je může dohánět v trupu. Každý z těchto dvou bude mít na střih v konečném důsledku jiné požadavky. Šití je tvůrčí činnost a základní střihové úpravy k němu patří. 

strihy-format-pro-projektorTento přístup (podpora jen jedné výškové hladiny pro určitý formát střihu) není u nás úplnou novinkou. Uplatňujeme ho už nějaký čas u střihů ve formátu pro projektor. I tyto střihy jsou zpracovány jen pro výškovou hladinu 170cm. A stejně jako v případě nepřekrývajícího se formátu, i ten projektorový reaguje na požadavky určité skupiny švadlenek. A to fanynek promítání střihů přímo na látku.

Tento formát má jednotlivé velikosti zpracované do vrstev (jiné naše formáty vrstvy nepodporují, přijmi to, prosím, jako nutné technické omezení – fakt to není v našich silách!), promítat tedy můžeš vždy jen jednu konkrétní velikost. Navíc mezi vrstvami najdeš i tu s kalibrační mřížkou.

A co si o promítání střihu přímo na látku myslíme my v Šijeme hravě?

Metodu respektujeme jako zajímavou alternativu, nicméně k srdci nám nepřirostla! Nad řezacím kolečkem totiž u nás o míle vedou nůžky a s tímhle vědomím je veškerá časová úspora plynoucí z této metody ta tam. Nůžky totiž látku nadzvedávají, ne moc (stříháme totiž po stole!), ale dostatečně na to, aby byl výstup z projektoru deformován. Radši pořád překreslujeme z papíru na perlan.

papirove-strihyPapírové střihy jsou naše srdeční záležitost

Máme je zkrátka nejraději! Jsou to takové naše opečovávané „gramodesky" a to hlavně od doby, kdy si je i sami tiskneme. Na tiskárnu je totiž úplně radost pohledět.

Papírové střihy mají navíc spoustu výhod. Odpadá ti lepení. Střihy jsou krásně složené, dobře se skladují (s lepenými se to nedá srovnat!). Tiskneme je samozřejmě v barvě, navíc ti k nim vždycky přibalíme nějaký ten dáreček! Pokud lepení střihu není nic pro tebe a takový projektor ti nic moc neříká, určitě je vyzkoušej. Věříme, že si je zamiluješ!