Šití knoflíkové dírky a přišívání knoflíků na stroji

Na šití knoflíkových dírek mívají šicí stroje speciální programy. Podrobnosti o tom, jak to má ten tvůj, se dozvíš k návodu ke tvému stroji. Speciální programy buď umožňují šití dírky "poloautomaticky" - ve čtyřech krocích, nebo nabízí šití automatické knoflíkové dírky šité v jednom kroku. Nejmodernější stroje navíc někdy disponují i šitím jednokrokové senzorické knoflíkové dírky. Pojďme se jim podívat na kloub!

patka-poloautomaticka-knoflikova-dirka

Poloautomatická "čtyřkroková" knoflíková dírka

Za pomoci speciální patky a manuálního nastavování ve čtyřech krocích obšiješ celou dírku kolem dokola. S takovou dírkou je nejvíc práce, každý krok musíš nastavovat zvlášť. Navíc si musíš sama změřit, jakou velikost dírky budeš pro své knoflíky potřebovat. Dobře měřit a šít přesně je v tomto případě zcela zásadní.

Automatická knoflíková dírka

Pokud tě to neustálé hlídání a měření trochu straší a pro dobrý výsledek nechceš u stroje trávit věčnost opakovaným nastavováním a opatrným šitím, modernější stroje ti nabízejí řešení v podobě šití automatické knoflíkové dírky ušité v jednom kroku. Stroj v tomto případě ušije stejný počet stehů na obou stranách dírky a shora a zdola zakončí dírku uzávěrkou. Stroje vybavené automatickou knoflíkovou dírkou navíc dovedou šít dírku na míru knoflíku, který chceš použít. Odpadá ti tedy spoustu starostí a výsledek je o poznání lepší, navíc při menším vloženém úsilí. 

Senzorická automatická knoflíková dírka

senzoricka-automaticka-knoflikova-dirka-patkaSenzorická knoflíková dírka je pak doménou těch nejmodernějších elektronických strojů. K jejímu šití slouží speciální patka, která je propojená s elektronikou stroje. Senzorická dírka je ještě o chlup přesnější než dírka automatická, protože stroj určuje počet stehů na obou stranách dynamicky, speciální čidlo propojené se strojem hlídá posun látky pod patkou. Dírka se navíc nešije kolem dokola, její obě strany se šijí stejným směrem a i to napomáhá tomu, že je výsledkem je dokonale souměrná dírka.

Šití senzorické automatické knoflíkové dírky ukazuje Lenka v přiloženém videu - a to na stroji Juki DX7, který má v ateliéru Šijeme hravě.

Jak šít knoflíkovou dírku na stroji s nejlepším výsledkem

Jedno pravidlo je zcela zásadní. A to, že materiál pro vyšívání dírky musí být vždycky (!) podžehlený výztuží, která nepruží. Toto pravidlo platí jak pro šití dírek do tkanin, tak i do pletenin. U úpletů to platí dvojnásob (možná trojnásob!). Pokud totiž dírku nepodžehlíš, nečeká tě hezký pohled ani radost z dobře odvedené práce. Dírka se ti pod strojem vytahá a ani žehlička tě nezachrání. Šizení se tady opravdu nevyplatí!

A co s knoflíkovou dírkou, když jí máme odšitou? Opatrně ji prostřihneme malými, ale ostrými nůžkami, nebo také můžeme použít páráček. S páráčkem ale zacházej velmi opatrně. Jednoduše se ti může stát, že dírku přeřízneš. 

Jak přišít knoflík na šicím stroji

Není to žádná věda! Stačí použít entl, který šije na místě a rozteč nastavit podle vzdálenosti dírek na přišívaném knoflíku. Důležité je také dobře si srovnat knoflík pod patku (nejlépe se to dělá za použití průsvitné patky). Ručním kolečkem nejprve vyzkoušej nastavení stroje. Nikdy nešij rovnou za pomocí pedálu, v případě nevhodného nastavení bys mohla lehce zlomit jehlu! Pokud jsi si jistá, že jehla do knoflíku nenaráží, teprve pak můžeš pedál sešlápnout a pár stehy knoflík připevnit na místo.

Z nabídky Šijeme hravě můžeš šití knoflíkových dírek a přišívání knoflíků vyzkoušet třeba na topu Berenika