Jak šít kapsu ve švu (+ uzávěrky)

Kapsy jsou nepochybně praktický doplněk každého kousku oblečení. Pokud ale sdílíš názor, že nemusí být vždy na očích, nebo hledáš cestu, jak ušít kapsu rychle a bez lemování nebo ostatních složitostí, jsi na správné adrese! Kapsa ve švu je pro tebe ideálním řešením.

Taková kapsa může být už součástí střihového dílu. Její šití je rychlé a jednoduché - pokud dodržíš pár zásad! Pokud na ně zapomeneš, může tě šití potrápit.

Jak zkrotit overlock při šití rohů a obloučku? 

Obecná rada zní - snaž se šít rovně! Střihovou linii rovnej ještě před patkou do roviny. Pomůžou ti k tomu vhodné nástřihy švových záložek a tvoje ruce, které při šití vnějšího obloučku pomáhají jemně točit se střihovým dílem. A jak je to tedy konkrétně na případu kapsy ve švu?

  • Nastřihni si švovou záložku v místě styku kapsy a střihového dílu. Dej pozor, abys nepřestřihla až do dílu.
  • Díky nástřihu můžeš narovnat střihový díl ještě před patkou do roviny. Dej pozor, abys následně šila jehlou po linii střihu.
  • Při šití vnějšího oblouku toč rukou jemně s dílem. A trénuj, protože to je asi jediná rada, která tady zaručeně funguje! :-)

Že to není žádná věda, se můžeš přesvědčit v přiloženém videu. Kapsu tam navíc Lenka zpevní uzávěrkou.

Co je to uzávěrka a kde se používá

Uzávěrky šité programem šicího stroje Juki DX5Uzávěrky používáme tam, kde je třeba zpevnit steh v místě, kde by se mohl rozplétat. Elektronické stroje mívají na uzávěrky speciální programy, ale pokud se ti je v seznamu nedaří najít, nebo "chytrý" stroj nevlastníš, nesmutni! V případě kapsy ve švu si totiž totiž úplně vystačíš s uzávěrkou v podobě entlu odšitého na místě!

Speciální programy u elektronických strojů oceníš až v případě, že budeš odšívat uzávěrky delší - například u ucha kabelky, u poutka na pásek atp. V tomto případě třeba doceníš i schopnost moderních strojů opakovaně a do velké míry automaticky odšít uzávěrky o stejných parametrech. Jedna skutečně bude vypadat přesně jako druhá! Středobodem každé z nich ale stejně zůstane hustě odšitý entl.

Kdy zvolit kapsu ve švu

Kapsa ve švu má univerzální využití, vkusně jí můžeš zabudovat jak do kalhot, tak i mikin nebo šatů. V nabídce našich střihů si jí můžeš vyzkoušet například na cardiganu Vanda, mikinošatech Bertina, nebo na parkour teplácích pro kluky i pány. Všechny tyto střihy jsou ideální i pro začátečníky, takže směle do toho!

cardigan-vanda-strihmikinosaty-bertina-strihparkour-teplaky-strih