Nažehlovací výztuže

Pro mnoho švadlenek jsou nažehlovací výztuže noční můrou. Jak se v nich vyznat a kdy jaké použít? Existuje mnoho druhů nažehlovacích výztuží a každá z nich se hodí na něco jiného. 

V tomto článku se nebudu věnovat výztužím, které jsou určené na kabelky, prostírání, hračky... tyto rady si nechám do jiného článku. Dnes se chci věnovat pouze nažehlovacím výztužím, které se používají do oblečení a jsou určené pro profesionální použití. Výztužím od výrobce, který dodává výztuže špičkové kvality pro konfekční a maloseriovou výrobu, protože kvalita výztužných materiálu je právě u oblečení jedním z nejdůležitějších faktorů.

Co je to nažehlovací výztuž a k čemu je dobrá

2020-01-03 18_40_25-O společnosti - Chargeurs PCC - Módní technologie  2020-01-03 18_40_58-O společnosti - Chargeurs PCC - Módní technologie

zdroj foto: https://www.chargeurs-pcc.com/

Nažehlovací výztuž (někdy také označovaná slovem vliselin, které je ovšem zavádějící, protože je odvozené od názvu jednoho druhu nažehlovací výztuže, která se u nás v dobách před revolucí dala zakoupit) se používá jak již název napovídá na vyztužení jednotlivých částí oděvu. Můžeme s ní vyztužit límec košile nebo halenky, přední strany kabátku, zadního dílu sak, švových záložek třeba u rukávů nebo délky kabátku, různých malých částí oděvu - kapsa, patka, pásek a tak pod.  Prostě všude tam, kde chceme, aby díl držel požadovaný tvar. Výztuže se vyrábí většinou z netkané textílie nebo plátna v různých gramážích a na jedné, někdy i na obou stranách, má nanesené body nebo plochu lepidla.

Stranou s lepidlem se pak pomocí určité teploty a tlaku lepí na rub  části oděvu, určené k vyztužení. Tuží se jak materiál z tkaniny, tak také z pleteniny.

Pravidla lepení, přidávání či nepřidávání švových záložek, či  správného výběru druhu,  závisí vždy na konkrétním výrobku a dozvíte se je u konkrétních návodů na šití u našich produktů.

Obecně lze říci, že většinou se švové záložky u výztuže nepřidávají žádné a nebo se přidávají minimální, jen aby se prošitím v kraji švová záložka "chytila". Výjimkou je vyztužení spodního kraje rukávu nebo kabátku, kde se právě výztuž nažehluje jenom na švovou záložku a dále u perforovaných pásků určených k výztuži pasového límce (neboli pásku) do sukně a kalhot, kde se podžehluje i švová záložka.

Důvodem nepodžehlování ŠZ je to, že podžehlením  například u malých dílů by se díl hůř otáčel a švová záložka by byla příliš silná a proznačovala by se. 

 

Proč je kvalita výztuže důležitá

Určitě znáte tuhle situaci: Ušijete krásný kousek oblečení, vyperete ho a ejhle. Límeček se nakrabatil nebo zhadrovatěl a přední díly kabátku mají bublinkatý vzhled. Tohle určitě vidět nechcete! Nechcete zahodit někdy několikadenní práci a začít znovu, jen proto, že jste sáhly pro nekvalitní výztuž.

Jakou výztuž vybrat

Na našem trhu je mnoho výrobků pochybné kvality a původu. Pokud chcete mít jistotu kvality, vyberte si výztuž od firmy LAINIERE DE PICARDIE, jejichž výhradním distributorem je v české republice firma Studio Signature se sídlem v Liberci. Dodávají výztuže v rolích pro malosériovou výrobu a do galanterií v Čechách i na Slovensko.

V našem eshopu můžeš tyto výztuže zakoupit v metráži

S těmito materiály pracuji již mnoho let a nikdy mě nezklamaly i když aplikace v domácích podmínkách není úplně jednoduchá. Je potřeba vědět, jak s výztuží pracovat. Video jak na to naleznete na konci článku.  V průmyslové výrobě se výztuž nažehluje pomocí lisu, kde je zaručená přesná teplota i tlak. Tyto parametry jsou důležité právě pro to, aby výztuž jednak dobře držela a také aby správně tužila. V domácích podmínkách si budeme muset vystačit s obyčejnou žehličkou na které si nastavíme požadovanou teplotu, tlak musíme odhadnout, a dodržet dobu přítlaku. Ale nebojte, výsledek bude stát i přes to za to. :-)

MT 6640 soft

Materiál vypadá jako plátno, vyrábí se v černé nebo bílé barvě, plocha lepidla je lesklá v souvislé slabé vrstvě. Tato výztuž se vyznačuje tužší kvalitou a je vhodná do košil u pánských límců, do manžet nebo légy u košile. Já ji také používám na dámský korzet, protože je pevný a dobře drží tvar. Dala by se eventuelně použít i na jiné výrobky, kde je potřeba silnější tužení.

Šíře 90 cm, hmotnost výztuže je 146g/m2 a smí se prát až na 95°C, teplota žehličky je kolem 150°C, ideální tlak 3-4 bary a doba přítlaku 12 - 15 s.

foto mt 6640 soft bílá

MT6640.Soft

1152/817 - nažehlovací výztuž se zpevňující osnovou

Nažehlovací výztuž se zpevňující osnovou můžeš zakoupit v rámci doplňkového sortimentu u nás na eshopu - a to buď v balíčcích po metru v šíři 90 cm, nebo ve formě pásků o šíři 15 mm.

Toto je materiál, který používám nejvíce. Má všestranné použití. Je to jemná pavučinka z polyesteru v bílé, šedé a černé barvě, protkaná zpevnovacími stehy asi 2-3 mm od sebe po celé osnově materiálu. Mírně pruží do šířky, naopak po délce je velmi pevná a proto se dá využít právě tam, kde potřebujeme, aby se nám materiál nevytahoval. Není vhodný do strečových materiálů.

Najde uplatnění v dámském i pánském oblečení, at už malé části jako kapsy, manžety, pásky, ale dají se s jím podžehlit i větší kusy - přední díly kabátků a sak, nebo také kraje předních dílů střižených rovně, nobo šikmo, podle toho zda chceme, aby materiál pružil a nebo ne.

Šíře 90 i 150 cm, ale také  pásky 10 až 30 mm, které využijete právě do krajů. Hmotnost výztuže je 45 g/m2 a smí se prát maximálně na 40°C, teplota žehličky by měla být  kolem 110 - 120 °C, ideální tlak 2 - 3 bary a doba přítlaku 12 - 15 s.

 foto 1152 bíláfoto 1152 šedá

1152.817-1  

 

2646/23

I tuto výztuž můžeš zakoupit u nás na eshopu v rámci doplňkového sortimentu.

Pletená výztuž pro vyztužení předních dílů sak z pružných  materiálů  s elasticitou ve směru útku, případně materiálů s vyšší srážlivostí.  Objemný a velmi měkký omak. Materiál  ze 100% polyesteru v bílé a černé. Trochu  pruží do šířky, po osnově je pevný. 

Šíře 90 i 150 cm, hmotnost výztuže je 37 g/m2 a smí se prát maximálně na 40°C, teplota žehličky by měla být  kolem 130 - 145 °C, ideální tlak 2 - 4 bary  a doba přítlaku 12 - 15 s.

 foto 2646_23 šedáfoto 2646_23 bílá

2646.23

3119N/828

Materiál  z polyamidu v bílé a černé. Výztuž s měkkým omakem.  Trochu  pruží do šířky, po osnově je pevnější. Je jemný a dá se lehce roztrhnout v šířce i délce materiálu. Používá se v dámské konfekci na vyztužení lehkých a hladkých materiálů, malých dílů jako límečky, manžety, posádky a kraje. 

Šíře 90 cm, hmotnost výztuže je 30 g/m2 a smí se prát maximálně na 40°C, teplota žehličky by měla být  kolem 130 - 145 °C, ideální tlak 2 - 3 bary  a doba přítlaku 12 - 15 s.

foto 319 bíláfoto 319 šedá

3119N.828

WI 473

Složení tohoto materiálu je 76% viskoza a 24% polyester, vyrábí se v bílé (natural) a černé. Lícová strana (bez lepidla) má lehce "chlupatý vzhled" Protože se tato výztuž nesmí prát ale pouze chemicky čistit, používá se hlavně v pánské a dámské konfekci do vlněných výrobků, nebo do oděvů určených pouze na chemické čištění. Podžehlují se velké i malé díly oděvu.

Šíře 150 cm, hmotnost výztuže je 65 g/m2 a smí se pouze chemicky čistit, teplota žehličky by měla být  kolem 130  °C, ideální tlak 2 - 4 bary  a doba přítlaku 12 - 15 s.

   foto 475_ bílá

WI 473-1

325/6

Tento materiál je trochu silnější a využijeme ho teď jak k vyztužení velkých dílů např. u sak a kabátů, tak také k  zateplení.

technický list a složení bude doplněno.

foto 325_6

8854 S

Složení tohoto materiálu je 34% viskoza a 29% zvířecí chlupy, 29% bavlna, 8% polyester. Vyrábí se v natural a černé barvě. Lidově se tomuto typu říká tuženka a do tohoto materiálu se vetkávají koňské žíně, které se nelámou. Používá se jako prsní vložka do pánských sak. Smí se pouze chemicky čistit.

Šíře 80 a 160 cm, hmotnost výztuže je 235 g/m2 a smí se pouze chemicky čistit, teplota žehličky by měla být  kolem 130  °C, ideální tlak 3 - 4 bary  a doba přítlaku 12 - 15 s.

foto 8854 režná

8854 S

4528/912 - nažehlovací perforovaný pásek

Perforované pásky můžeš pořídit v metráži u nás v eshopu v rámci doplňkového sortimentu.

Složení tohoto materiálu je 50% viskoza a 50% polyester, vyrábí se v bílé  a tmavošedé barvě. Tyto perforované pásky se používají na podžehlení pasového límce (pásku) u kalhot a sukní.

nejpoužívanější je šíře celého pásku 90 mm (10/35/35/10 mm), hmotnost výztuže je 43 g/m2 a smí se prát na 60°C, teplota žehličky by měla být  kolem 150  °C, ideální tlak 2 - 4 bary  a doba přítlaku 12 - 15 s.

perforovaný pásek

4528.912

VT 20 - oboustranně lepící pásky

Složení tohoto materiálu je 100% pojivo podložené silikonovým papírem. Tyto pásky se používají do švových záložek. 

Šíře 150 cm, hmotnost výztuže je 200 g/m2 a prát na 40 °C, teplota žehličky by měla být  kolem 100  °C, ideální tlak 2 - 3 bary  a doba přítlaku 12 - 15 s.

foto pavučinka

 
 Jak správně zažehlovat výztuž v domácích podmínkách můžete vidět v tomto videu
 

zdroj foto: https://www.chargeurs-pcc.com/