Z důvodu naší cesty a účasti na veletrhu Brno Patchwork Meeting 2024 neproběhne v pátek 19. dubna a v pondělí 22. dubna pravidelná expedice eshopu s fyzickým zbožím. Zaplacené objednávky expedujeme naposledy ve středu 17. dubna, následně pak až v úterý 23. dubna. Digitální zboží odchází beze změny. Děkujeme za pochopení!

Střihy podle typu postavy

Typy postav

Návrh bez názvu_1

Říká se, že každá žena je krásná. Některým příroda nadělila více a některým méně. Ale se vším se dá pracovat :-). Každá jsme jiná a co sluší jedné, nemusí být to pravé pro druhou. Jak se v tom ale vyznat? Jak poznat které střihy ti budou slušet a kterým se raději vyhnout? Zkušenost bývá drahá a ušít si šaty, které nesedí, to opravdu není cíl.

Jako vodítko si můžeš vzít pět typů postav

Ale pamatuj, je to opravdu jen vodítko! Existuje totiž nespočet podob jednotlivých typů. Lidé, spadající pod stejný typ, se mohou od sebe i výrazně lišit. Například mohou mít silné/hubené ruce, silná/hubená kolena, štíhlé nohy, velká/malá prsa, dlouhý/krátký krk, větší/menší bříško a tak dále. Důležité je si uvědomit, kde leží klady postavy, které chceš zdůraznit, a stejně tak i nedostatky, co chceš naopak upozadit.

Dobrým pomocníkem pro optickou korekci postavy jsou LINIE. Linie vedou oko po svém směru, nebo plochu rozdělují na dvě části, a tím se zdá pozorovaná plocha delší a užší. Linie proto využíváme tam, kde potřebujeme část prodloužit nebo zúžit. Použít k tomuto účelu můžeme linie členících švů, krajů oděvu, můžeme také použít volně splývavé šály, dlouhé náhrdelníky, barevné členění nebo rozepnuté vesty či jinak vrstvené oblečení. Zároveň pamatuj, tímto způsobem si můžeš i uškodit! Když totiž linii použiješ v opačném směru, problém ještě více zdůrazníš!

Základním pravidlem je: Neupoutávej pozornost na problematické partie, ale naopak na své klady. Například, pokud jsi typ kruh (jablko) a máš hezké nohy, v dlouhých šatech s velkým vzorem na břiše to nebude to pravé! Budeš vypadat silnější s ještě větším břichem.

Příklad: Na obrázku jsou dva obdélníky. Který obdélník je širší?

Odpověď: Oba obdélníky jsou stejně velké.

Jak tedy postupovat pro výběr střihu pro konkrétní postavu:

  1. Vezmi si tužku a papír.
  2. Urči typ postavy podle textu níže a zapiš.
  3. Urči si to, co máš hezké a zapiš (určitě něco najdeš).
  4. Ujasni si, ve které oblasti bys uvítala korekci. 
  5. Můžeš si také nakreslit jednoduchou postavu a do ní si vše zakreslit. 

 

Přesýpací hodiny

Ženské typy postavy (15 x 10 cm)Ramena a boky v rovnováze, štíhlý pas

  • Tak po tomhle typu touží každá žena, štíhlý pas je vždy výhodou, ať už máš jakoukoliv velikost. Pokud jsi štíhlá a vysoká s úzkým pasem, můžeš mít jakýkoliv střih a bude ti slušet. Můžeš doplnit šaty i páskem. I top se sukní bude skvělá volba.
  • Pokud máš sice štíhlý pas, ale velikost větší, jsou pro tebe výhodnější projmuté šaty v celku nepřestřižené v pase, členěné jen vertikálně.
  • To samé platí, pokud jsi malého vzrůstu. Odlišný pásek ani u tohoto typu postavy nebude pro tebe to pravé. Postavu totiž rozdělí na dvě části a budeš vypadat menší a širší. 
  • Ideální styl pro tuto postavu je ženský a elegantní, také  prvky romantiky budou tomuto stylu slušet. Kostýmky, přiléhavé topy, kolové a půlkolové sukně ale  i přiléhavé sukně.

Čemu se vyhnout: Vyvaruj se volného oblečení v oblasti pasu, vypadala bys objemnější než jsi. 

Ideální střihy z naší nabídky: Agáta, Alena, Andrea, Berenika, Dagmar s vodou, Lada i Retro, Pamela, Kamila...

Sloup

Ženské typy postavy (15 x 10 cm) (1)Ramena, prsa a boky v rovnováze, rovnější pas.

  • Tomuto typu sluší rovné splývavé oblečení jednoduchého typu. Věnuj více pozornosti struktuře materiálu, vol zajímavé látky a jednoduché vzory nebo bez vzoru.
  • Pokud chceš šaty přestřižené, tak je střihni kousek nad pasem nebo pod prsy, v nejužším místě, nikoliv v pase nebo pod pasem a to ještě spíše u vyšších nebo štíhlých postav. Menší postavy raději bez horizontálního členění.
  • Pokud máš hezké nohy, kratší sukně nebo kraťásky jsou pro tebe ideál.
  • Také kalhoty ti budou slušet.

Čemu se vyhnout: široké pásky v pase. 

Ideální střihy z naší nabídky: Bára, Barbora, Doris, Eliška, Lea, Zdena, Matylda, Vanda

Trojúhelník

Ženské typy postavy (15 x 10 cm) (2)Úzká ramena, štíhlý pas, výrazné  boky 

Tomuto typu postavy se někdy říká i  hruška. Základním znakem je to, že  jsou boky viditelně širší než vrchní část těla. 

Tento typ má dvě podoby:

  1. Boky jsou v normě, ale ramena  jsou velmi úzká  
  2. Vrchní část je v normě a boky mají větší rozměry 

V prvním případě je možné oblast ramen rozšířit např. lodičkovým výstřihem, horizontálním vzorem s proužkem, velkým límcem, nebo prodlouženou náramenicí. Ke korekci můžeme také použít třeba u saka nebo kabátku menší ramenní vycpávky. Přinechaný rukáv je také dobrou volbou.

V druhém případě je dobré zvolit střih, kde se boky schovají třeba do kolové nebo balonové sukně. Dobře vypadá i střih do áčka s členícími švy - například princes. Pozornost se snaž upoutat na štíhlý pas, hezké nohy... Pestrý vzor vol na vrchní část oblečení, kalhoty jsou vhodnější bez vzoru nebo v neutrální barvě.

Čemu se vyhnout: vertikální pruhy na topu, horizontální na sukni nebo kalhotách. Velké křiklavé vzory na kalhotách...

Ideální střihy z naší nabídky:  Šarlota, Agáta, Dagmar s šifonem, Kamila, Pamela, Ludmila, Romana, Kateřina

Obrácený trojúhelník

obraceny-trojuhelnik-strihyŠiroká ramena, nevýrazný pas, úzké boky a štíhlé nohy

Typ spíše chlapecké postavy, proto tomuto typu sluší velmi kalhoty

Ideální kratší šaty (i bez rukávů), ale i dlouhé úzké nebo splývavé šaty s odhalenými rameny.  Hlubší výstřihy do písmeně V,  které trup opticky prodlouží. 

Čemu se vyhnout: lodičkovým střihům, nabíraným rukávům, velkým límcům.

Ideální střihy z naší nabídky:  Berenika, Doris, Sandra, Zdena, Vanda

Kruh 

postava-kruh-strihy-na-sitiUžší ramena, velká prsa a bříško, menší zadeček a štíhlé nohy