Kolíčky, špendlíky, stehovka. Víte kdy a jak použít?

Kolíčky

Kolíčky naše maminky a babičky neznaly. Jsou hitem posledních pár let a začaly se používat zřejmě při patchworku. Kolíčky používám hlavně při sešívání úpletů na overlocku, protože kolíček při sešívání nepřehlédnu. Špendlík se přehlédne lehce a zničený nůž nebo zlomená jehla za to nestojí. Kolíčky se dají koupit levně na Aliexpresu, u nás stojí několika násobně více.

Špendlíky

Špendlíky jsou pro mne klasika. Dají se použít do jakékoliv látky a nejvíce je využijete, když potřebujete, aby vám při šití vrchní látka neuklouzla ani o milimetr.Což vám nezajistí ani kolíček, ani stehovka. Přes špendlíky totiž můžete přejet i na obyčejném stroji, jen musíte zachovat několik důležitých pravidel, které se dozvíte ve videu pod článkem. Využití je tedy při sešívání vzorovaných látek, třeba kostky, nebo když potřebujete, aby se vám švy sešly  přesně na milimetr... Špendlíky se nehodí na sesazování dílů na zkoušku, na švu nebude moc vidět, zda je tvar  v pořádku a navíc se můžete i popíchat. 

Stehovka

Stehovka je bílá bavlněná nit, méně kroucená než nitě na běžné šití. Díky tomu je stehovka měkká a dobře se trhá. Nehrozí tedy při vytahování z látky proříznutí jemné látky. Stehovku využijete při přípravě na zkoušku - sestehování  dílů k sobě, nebo k zajištění krajů ke druhé zkoušce. Stehovkou si také můžete proznačit důležité linia na druhý díl, pokud nechcete nebo z nějakého důvodu nemůžete použít překreslování rádýlkem nebo jinými kreslícími nástroji. Této technice se říká kličkování. Ve videu najdete, jak tato technika vypadá v praxi. A také se v něm dozvíte, jak udělat správně krejčovsky na stehovce, nebo jiné niti uzlík.