Z důvodu naší cesty a účasti na veletrhu Brno Patchwork Meeting 2024 neproběhne v pátek 19. dubna a v pondělí 22. dubna pravidelná expedice eshopu s fyzickým zbožím. Zaplacené objednávky expedujeme naposledy ve středu 17. dubna, následně pak až v úterý 23. dubna. Digitální zboží odchází beze změny. Děkujeme za pochopení!

Jak (ne)zmenšovat střih

Určitě už jsi ji taky slyšela! Zaručenou radu, jak zmenšit střih, která se skálopevně objevuje v každé diskuzi na toto téma:

Stačí to střihnout bez Švových přídavků.

Dneska se podíváme na to, Proč je to rada velmi špatná a navzdory tomu, že se v diskuzích objevuje pořád dokola.

Co se totiž stane se střihem, který si vystřihneš bez Švových záložek? Zmenší se? Jistě! Ale zároveň se i zdeformuje! Jednotlivé linie šití nebudou pasovat jedna na druhou. A nesrovnalosti to nejsou zrovna malé, jak se můžeš přesvědčit v doprovodném videu.

Možná tě napadne: "Nemůžu to přeci jen nějak lidově řečeno okecat?" Co ta spousta internetových svědectví o tom, jak je bezzáložková metoda spolehlivá. Nejde to! Prostě nejde. Ustříknutím švových záložek si za děláš na matematickou hádanku, která nemá řešení. Snad jen kromě ničení tvé práce za šicím strojem!

Není sice materiál jako materiál - a skutečně - některý toho snese víc než, jiný, nicméně žádný z nich si podobné zacházení nezaslouží! "Prasárnička" zůstane "prasárničkou".

V Šijeme hravě jsme zvyklí dělat věci pořádně. A přesně tak to učíme i naše zákaznice! Můžeš si být tedy jistá, že v našich návodech podobné „zlepšováky" nikdy nenajdeš.