Z důvodu naší cesty a účasti na veletrhu Brno Patchwork Meeting 2024 neproběhne v pátek 19. dubna a v pondělí 22. dubna pravidelná expedice eshopu s fyzickým zbožím. Zaplacené objednávky expedujeme naposledy ve středu 17. dubna, následně pak až v úterý 23. dubna. Digitální zboží odchází beze změny. Děkujeme za pochopení!

Co jsou švové záložky?

Střihy na našem webu jsou vždy bez švových záložek. 

A co to tedy je?

Okraje střihů nám vytváří linie, a v této linii nám po ušití vzniká šev nebo okraj výrobku. Abychom mohli jednotlivé díly k sobě přišít, musíme ke střihu přidat švové záložky. Švové záložky jsou tedy přídavky ke střihovým dílům. Pokud ke střihu přidáme švové záložky, není to už střih, ale vznikne střihová šablona.

Není potřeba vytvářet střihové šablony zvlášť na papír. Stačí, když položíme střih na látku, obkreslíme, přidáme švové záložky a ty vykreslíme. Je to přehledné a víme vždy, kde nám střih končí a tedy, kde máme šít nebo látku zahnout. Jak  a čím kreslit na látku najdete v tomto článku.

 

Šířka není vždy všude stejná a liší se podle toho, v jaké části střihu se záložka nachází a také podle toho, jak budeme výrobek zhotovovat.

 

Kolik a kde tedy švovou záložku  přidat?

není to složité, existují následující pravidla pro oděvy z tkaniny:

  1. Všude tam, kde sešíváme díly po délce oděvu a je možné tam oděv rozšířit, tam se přidává 2 až 2,5 cm. Je to pro případ, že špatně změříme nebo vybereme špatnou velikost, ale také když se chová materiál jinak, je více pružný, a nebo usoudíme, že by vypadalo lépe mít oděv v určité partii prostě volnější. Takže  například ve všech bočních švech (trupu, nohavic, rukávu....). Pokud střihnete švovou pouze 1 cm, při zkoušce už s tím nic neuděláte.
  2. Tam, kde se nerozšiřuje ani nepovoluje (průramek, průkrčník, v pasové linii…) tam se přidává pouze 0,5 -  0,75 cm
  3. Tam kde oděv zahýbáte, přidáte podle potřeby následovně: Záložka kalhot - 3 - 4 cm. Pokud ale spodní kraj bude do nápletu, stačí vám 1 cm. To samé platí pro rukáv. Na spodní kraj halenky, bundy, nebo mikiny pokud nedáváte náplet přidáte 2 - 4 cm podle způsobu zpracování, pokud lemujete nějaký kraj, nepřidáváte nic.
  4. Náramenice - záleží na typ oděvu - trička nebo ostatní prádlo z pleteniny stačí 1 cm, halenka, sako, kabát - prostě všude tam, kde je rozžehlený šev náramenice se přidává kolem 1,5 cm.

 

pro oděvy z upletu vám stačí všude jen 1 cm

V žádném případě to neobcházejte tím, že si vykopírujete větší velikost a tu vystřihnete v okraji střihu!!!

Ke střihu tím švové záložky nepřidáte, ale střih jen zdeformujete!

 

švové halenka

 

švové kalhoty