Jak poznat složení materiálu

Nejstarší a nejjednodušší metoda rozpoznání materiálu je tzv. zkouška ohněm.

1. zapalte svíčku, nebo zapalovač
2. vzorek látky uchopte pinzetou a vytáhněte několik nitek
3. o
patrně přibližte k plameni
4. sledujte, zda se nitka začne tavit dříve, než ji strčíte přímo do plamene
5. pokuste se nitky zapálit a hned je z plamene vytáhněte
6. pozorujte jestli a jakým způsobem hoří (jak dlouho, zda hoří lehce jako papír nebo se škvaří)
7. pozorujte zda je cítit a jakou barvu má kouř
8. po dohoření a vychladnutí si prohlédněte zbytky a zkuste je rozemnout prsty

DSC_4709

Přírodní vlákna

Vlna, hedvábí

Vlákna živočišného původu se netaví, hoří špatně (po vytažení z plamene zhasínají), škvaří se a silně páchnou, jako když se pálí vlasy.
Vlna páchne ostřeji než hedvábí, protože obsahuje síru.
Popel vypadá jako černé kuličky, když je zmáčknete, rozpadají se na černý prášek.

Bavlna, len, viskóza

Při přiblížení k ohni se netaví.
Po vložení do plamene vzplane a hoří i po vytažení z plamene.
Vůně kouře připomíná kouř dřeva a nebo papíru .
Popel je jemný a šedý a zůstane ho jen malé množství.

Umělá vlákna

Polyester

Při přiblížení k ohni se taví.
Po zapálení hoří a zároveň se taví.  
Kouř je černý a má nasládlý chemický zápach.
Pokud zapálíte větší kousek látky, může se stát, že roztavená hmota bude odkapávat.
Po dohoření zbyde kulička, která se nedá rozdrtit na popel.

Spandex (přidává se k materiálům pro velkou pružnost)

V horku se nenatavuje, při hoření se však zároveň taví.
Kouř má chemický zápach. 

Směsové materiály

Pokud je látka vyrobena ze směsi různých materiálů, je lepší u tkanin vyzkoušet v ohni vlákna z osnovy i útku, případně se pokusit směsová vlákna rozplést.
Ale i když vyzkoušíte celé vlákno, můžete ledacos zjistit. např. u směsi vlny a polyesteru půjde část zbytku po hoření rozdrobit na popel, část zůstane tuhá.

Len a bavlna

Podle zkoušky ohněm len a bavlnu od sebe nerozpoznáte, ale rozpoznáte je podle dalších charakteristik jako je měkkost, tuhost, chladivost atd.

 

 

 
Tento web používá soubory cookie. Dalším procházením tohoto webu vyjadřujete souhlas s jejich používáním.