Existuje střih na boty?

Dlouhou dobu jsem od profesionálních ševců slýchala, že střih na boty vytvořit možné není, že botu je třeba vytvarovat na kopyto. Já však měla svůj sen, vizi a hlavně odhodlání.

Týdny jsem vyráběla jednu balerínku za druhou a zkoušela různé postupy a metody. Každý špatně střižený milimetr je zde znát jako decimetr u běžného krejčovského střihu. Nevzdávala jsem se a s každou další hotovou bosobotkou jsem cítila, že řešení mám již na dosah, že chybí už jen maličko - tu ubrat, zde přidat, štípnout, pozvednout - chybělo již jen zdokonalit tvar, aby nebyly tak placaté. Nejvíce mne poháněl pocit, že na to přeci MUSÍM přijít, jsem oděvář, střihy jsou má doména.

Sestavení konstrukce střihu barefoot botek mne stála nespočet probdělých nocí, rozpíchaných prstů a našitých desítek vzorků. Ale vyplatilo se! Opravdu jsem našla "vzorec" pro konstrukci střihu a vhodný postup pro ušití barefoot bot tak, aby sedly na každý typ nožky. Dlouhý palec, krátký palec, široké chodidlo, dokonce i noha postižená… prostě sedí.

Při konstrukci střihu dle mých návodů vás pravděpodobně ani nenapadne, co vše za vznikem střihu stálo. Vše se zdá být tak jednoduché a snadné. Souhlasím... zde totiž naprosto platí jeden z Murphyho zákonů: Jednoduché vysvětlení vždy následuje až po složitém řešení. :-)

V e-shopu naleznete základní FOTO-NÁVODY NA ŠITÍ A KONSTRUKCI STŘIHŮ na tyto barefoot botky: 

  • BALERÍNKY - základní návod na konstrukci střih a postup výroby
  • VYKROJENÉ BALERÍNKY - upravené návody
  • PLÁTĚNKY - nadstavba k základnímu návodu a střihu
  • BOTASKY - nadstavba ke konstrukci střihu základních balerínek
  • KOZAČKY - kompletní návod na konstrukci střihu a samotné šití - 2 varianty (vysoké a polovysoké kozačky)

Střihy na balerínky jsou moje srdcová záležitost. Budu moc ráda, pokud z tvoření budete mít stejnou radost jako já.